Ako dopadla prvá ONLINE vedecká konferencia študentov na I. a II. stupni štúdia na FBP?

napísal (počet komentárov: 0)

XIX. online medzinárodná vedecká konferencia študentov I. a II. stupňa štúdia na FBP SPU v Nitre

Vo štvrtok 22. apríla 2021 sa na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre konala v poradí XIX. vedecká konferencia študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia s medzinárodnou účasťou. Organizácia vedeckej konferencie sa na rozdiel od predchádzajúcich rokov presunula do online priestoru.

Konferenciu otvorila a účastníkov konferencie privítala prodekanka pre vzdelávanie doc. Ing. Alica Bobková, PhD. Po otvorení konferencie sa konalo rokovanie v sekciách, kde študenti prezentovali výsledky svojej vedeckej práce.

XIX. online vedecká konferencia študentov bola súťažnou prezentáciou najnovších poznatkov dosiahnutých v rámci individuálnych a kolektívnych vedeckých prác študentov. O najlepšie umiestnenie sa v 6 sekciách uchádzalo 55 prác, medzi ktorými bolo aj 9 prác zo zahraničných univerzít (University of Rzeszów a Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Poland) a 1 práca z univerzity mimo SPU (STU, Bratislava). Trom najlepším prácam študentov FBP z každej sekcie bolo udelené mimoriadne štipendium vo výške 100 eur (1. cena), 70 eur (2. cena) a 50 eur (3. cena). V každej sekcii boli poukážkou na nákup kníh ocenené aj práce za „Vedecký prínos práce pre prax“. Študentom, ktorí obsadili prvé miesta bude ako cena udelené ročné predplatné časopisu Slovenský chov. Každý aktívny účastník dostal aj diplom za účasť na konferencii.

Svojich diplomantov aj bakalárov prišli podporiť aj ich školitelia a spolužiaci, o čom svedčil celkový počet 89 účastníkov počas rokovaní v sekciách, aj pri záverečnom vyhodnotení.

Práce prezentované na vedeckej konferencii študentov boli publikované v online recenzovanom zborníku abstraktov.

 

VÝSLEDKY

 

SEKCIA: Kvalita a spracovanie surovín a potravín rastlinného pôvodu

1. miesto: Bc. Simona Gajdušeková

Vplyv tepelnej úpravy na antioxidačnú aktivitu a obsah polyfenolov v povojníku batatovom

školiteľ: prof. Ing. Janette Musilová, PhD., Katedra chémie FBP SPU v Nitre

 

2. miesto: Bc. Iveta Esseová

Hodnotenie kvality bezlepkových sušienok s prídavkom liečivých rastlín

školiteľ: Ing. Eva Ivanišová, PhD., Katedra technológie a kvality rastlinných produktov, FBP SPU v Nitre

 

3. miesto: Bc. Katarína Majtánová

Technologický a nutričný profil čokoládových praliniek s prídavkom rastlinných silíc

školiteľ: Ing. Eva Ivanišová, PhD., Katedra technológie a kvality rastlinných produktov, FBP SPU v Nitre

 

Vedecký prínos práce pre prax: Bc. Veronika Koláriková

Výroba funkčných nápojov na báze ovocia a zeleniny so zvýšeným obsahom karotenoidov

školiteľ: doc. Ing. Andrea Mendelová, PhD., Katedra technológie a kvality rastlinných produktov, FBP SPU v Nitre

 

 

SEKCIA: Kvalita a spracovanie surovín a potravín živočíšneho pôvodu

1. miesto: Bc. Ján Monček

Kvalita farmárskych mliečnych výrobkov

školiteľ: doc. Ing. Margita Čanigová, CSc., Katedra technológie a kvality živočíšnych produktov FBP SPU v Nitre

 

2. miesto: Bc. Adam Partika

Porovnávanie analytických parametrov syra mozzarella získaných pomocou chromatografie a NIR analýzy

školiteľ: prof. Ing. Jozef Golian, Dr., Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP SPU v Nitre

 

3. miesto: Bc. Tatiana Vrzalová

Kvalita mäsa pstruha dúhového a pstruha dúhového lososovitého v podmienkach SR a PL

školiteľ: doc. Ing. Miroslav Kročko, PhD., Katedra technológie a kvality živočíšnych produktov FBP SPU v Nitre

 

Vedecký prínos práce pre prax: Bc. Kristián Šár

Zdravotné riziká vplyvu chemického zloženia kuracieho mäsa po aplikácii humínových kyselín a fytobiotík v ich výžive

školiteľ: prof. Ing. Peter Haščík, PhD., Katedra technológie a kvality živočíšnych produktov FBP SPU v Nitre

 

 

SEKCIA: Kontrola a bezpečnosť potravového reťazca I.

1. miesto: Bc. Jana Kobanová

Porovnanie obsahových zložiek, antioxidačnej kapacity a organoleptických vlastností kávy a čagy ako jej možnej alternatívy

školiteľ: doc. Ing. Alica Bobková, PhD., Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP SPU v Nitre

 

2. miesto: Bc. Melina Korčok

Využitie alternatívnych prístupov v kontrole kvality na vybraných modelových produktoch potravín

doc. Ing. Vladimír Vietoris, PhD., Katedra technológie a kvality rastlinných produktov, FBP SPU v Nitre

 

3. miesto: Bc. Anna Fandrová

Vplyv rizikových prvkov na antioxidačnú kapacitu zrna pseudocerálií

školiteľ: prof. RNDr. Alena Vollmannová, PhD., Katedra chémie FBP SPU v Nitre

 

Vedecký prínos práce pre prax: Petra Hornačková

Výhody a riziká využitia portulaky kapustovej v potravinárstve

školiteľ: Ing. Eva Ivanišová, PhD., Katedra technológie a kvality rastlinných produktov, FBP SPU v Nitre

 

SEKCIA: Kontrola a bezpečnosť potravového reťazca II.

1. miesto: Bc. Andrea Dundovičová

Mykocenóza bobúľ hrozna dopestovaného vo vinohradníckej obci Vrbové

školiteľ: doc. Ing. Soňa Felšöciová, PhD., Katedra mikrobiológie FBP SPU v Nitre

 

2. miesto: Bc. Viktória Bedecsová

Hodnotenie obsahu dusičnanov v hlávkovom šaláte (Lactuca sativa var. capitata) od rôznych producentov

školiteľ: doc. Ing. Lucia Zeleňáková, PhD., Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP SPU v Nitre

 

3. miesto: Bc. Simona Búdová

Vplyv agroenvironmentálnych faktorov na obsah bioaktívnych látok v povojníku batatovom

školiteľ: prof. Ing. Janette Musilová, PhD., Katedra chémie FBP SPU v Nitre

 

Vedecký prínos práce pre prax: Bc. Katarína Poláková

Detekcia zložiek kávy ovplyvňujúcich jej kvalitu

školiteľ: doc. Ing. Alica Bobková, PhD., Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP SPU v Nitre

 

 

SEKCIA: Aplikovaná biológia

1. miesto: Bc. Michal Lenický

Ako vplýva zmena životného štýlu počas lockdownu na kvalitu samčej reprodukcie?

školiteľ: Ing. Eva Tvrdá, PhD., Katedra fyziológie živočíchov FBP SPU v Nitre

 

2. miesto: Bc. Barbora Štrbková

Vplyv aplikácie herbicídu MCPA na diverzitu baktérií v pôde

školiteľ: Ing. Juraj Medo, PhD., Katedra mikrobiológie FBP SPU v Nitre

 

3. miesto: Bc. Denis Bažány

Vplyv polyfenolických biomolekúl na endokrinný profil krvi

školiteľ: Ing. Eva Tvrdá, PhD., Katedra fyziológie živočíchov FBP SPU v Nitre

 

Vedecký prínos práce pre prax: Bc. Monika Ňorbová

Vplyv skladovania na obsah a dynamiku vybraných fytohormónov v hľuzách ľuľka zemiakového

školiteľ: prof. Ing. Judita Lidiková, PhD., Katedra chémie FBP SPU v Nitre

 

 

SEKCIA: Biotechnológie

1. miesto: Bc. Nikola Laurenčíková

Využitie bioanalytických metód pre štúdium vzťahov medzi podmienkami kultivácie a obsahom biologicky aktívnych látok v pletivách druhu Lactuca sativa L.

školiteľ: doc. Ing. Marek Živčák, PhD., Katedra fyziológie rastlín FAPZ SPU v Nitre

 

2. miesto: Bc. Matúš Kučka

Genomická a transkriptomická charakteristika pohánky z hľadiska genetickej variability

školiteľ: doc. Ing. Želmíra Balážová, PhD., Katedra biochémie a biotechnológie FBP SPU v Nitre

 

3. miesto: Adrian Frydrych, Ewelina Sidor

The production of water kefir based on honey and its sensory evaluation

školiteľ: Assoc. Prof., Eng. Małgorzata Dżugan, PhD., Department of Chemistry and Food Toxicology, Institute of Food Technology and Nutrition, College of Natural Sciences, University of Rzeszów, Poland

 

Vedecký prínos práce pre prax: Bc. Dušan Straka

Mikrobiológia spontánne fermentujúcich pív

školiteľ: Ing. Lukáš Hleba, PhD., Katedra mikrobiológie FBP SPU v Nitre

 

 

doc. Ing. Jana Maková, PhD.

organizačný výbor konferencie

 

Ísť späť