EIT Food Hub Awareness day - Inovácie a nové trendy v agropotravinárstve

napísal (počet komentárov: 0)

Dňa 03.11.2021 sa pod záštitou EIT Food Hub na SPU v Nitre organizoval online Awareness day s hlavnou témou INOVÁCIE A NOVÉ TRENDY V AGROPOTRAVINÁRSTVE moderované výskumníkmi Fakulty biotechnológie a potravinárstva Ing. Ladislavom Kohútom, PhD. a Výskumného centra AgroBioTech Ing. Simonou Baldovskou, PhD. Podujatie bolo zamerané na priblíženie noviniek v agropotravinárskom sektore a na vyzdvihnutie inovatívnych nápadov a trendov aplikovaných v praxi, na ktorých sa podieľali pracovníci SPU z Fakulty biotechnológie a potravinárstva, Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov, Fakulty ekonomiky a manažmentu, Výskumného centra AgroBioTech, ako aj zástupcovia potravinárskych spoločností.

V prvej časti podujatia sa účastníci dozvedeli o aktivitách Študentského spolku Pasteur, ktorý im predstavil podpredseda Ing. Michal Mihaľ. Mgr. Veronika Valková prezentovala vývoj a hodnotenie pekárenských výrobkov a cukroviniek s pridanou hodnotou, Ing. Jakub Berčík, PhD. neuromarketing v praxi na Slovensku a doc. Ing. Róbert Chlebo, PhD. sa zameral na perspektívy a ohrozenia európskeho včelárstva. Marek Šarmír zo spoločnosti Maxim Pharm, s.r.o. prezentoval, čo všetko je potrebné pre vývoj nového produktu raňajkovej kaše Senior Plus ako prvého funkčného jedla určeného pre seniorov, ktoré bolo vytvorené v rámci projektu EIT Food RIS Consumer Engagement Labs v spolupráci s SPU v Nitre a Ing. Eva Ivanišová, PhD. predstavila menej známe a netradičné zdroje potravín a ich využitie v agro-potravinárskom sektore. V druhej časti podujatia MUDr. Peter Chlebo, PhD. v prednáške „Analýza a inovácia zabezpečenia pohotovostných dávok potravín (PODAP) pre vojakov v poli“ priblížil projekt, na ktorom pracovníci SPU spolupracujú s Akadémiou ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika. Ing. Jaroslav Michalko, PhD. a Ing. Tomáš Jambor, PhD. predstavili príklady úspešných projektov v rámci programov EIT Innovation Prizes a EIT Jumpstarter - EcoDish a BioConvert a ako efektívne sa dajú využívať programy EIT Food. doc. Ing. Miroslav Kročko, PhD. spolu so zástupcom spoločnosti Biobiltong s.r.o. Mgr. Jozefom Majákom prezentovali, ako vyzerá optimalizácia výroby biobiltongu a doc. Ing. Vladimír Vietoris, PhD. uviedol alternatívne prístupy k vyhodnoteniu senzorických dát a ich využitie v praxi.

Podujatie bolo určenýé študentom, doktorandom, vedeckým pracovníkom, akademickým pracovníkom, zástupcom potravinárskych firiem, malým a stredným podnikom, ale aj širokej verejnosti. S potešením môžeme konštatovať vysokú mieru účasti (podujatia sa zúčastnilo celkovo 106 účastníkov) a pozitívne hodnotenie podujatia ako zo strany účastníkov, tak aj zo strany prednášajúcich.

 

Ísť späť