Vedecká konferencia študentov FBP

napísal (počet komentárov: 0)

Plagát venovaný ŠVK 2023

Dňa 20. apríla 2023 sa na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre konala v poradí XXI. vedecká konferencia študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia s medzinárodnou účasťou.

Konferenciu otvoril a účastníkov konferencie privítal dekan FBP SPU v Nitre prof. Ing. Norbert Lukáč, PhD. a následne prodekanka FBP pre vzdelávanie doc. Ing. Alica Bobková, PhD. oboznámila všetkých zúčastnených o organizácii konferenčného dňa. V tomto ročníku sa konferencie zúčastnili aj študenti stredných škôl, ktorí prezentovali vedecké projekty v rámci pre nich vytvorenej sekcie alebo sa zúčastnili konferencie ako pasívni účastníci a sledovali prezentáciu prác ostatných študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia. Obidvaja predstavitelia vedenia fakulty ocenili odvahu študentov prezentovať výsledky svojej vedeckej práce. Zároveň zdôraznili, že napriek súťažnému charakteru konferencie, všetci sa môžu považovať v istom slova zmysle za víťazov, lebo urobili niečo pre rozvoj svojej osobnosti, investovali do svojho vzdelania a prispeli k zveľaďovaniu a rozširovaniu poznania v oblasti biologických, agrobiotechnologických a potravinárskych vied.

Na konferenciu sa prihlásili študenti s 30 prácami, pričom 7 prác bolo prezentovaných študentmi stredných škôl. Z Českej republiky sa konferencie zúčastnili 2 študenti z Vysokého učení technického v Brne.

Študenti prezentovali výsledky svojich prác v troch sekciách:

Kontrola a bezpečnosť potravového reťazca a Inovácie a trendy v technológii potravín

Aplikovaná biológia a Biotechnológie

Prezentácia prác študentov stredných škôl

 

Abstrakty príspevkov budú publikované v recenzovanom on-line Zborníku abstraktov.

Webová stránka konferencie s podrobnými informáciami je dostupná na adrese: https://svk.fbp.uniag.sk/

 

Zoznam ocenených prác podľa jednotlivých sekcií:

SEKCIA: Kontrola a bezpečnosť potravového reťazca a Inovácie a trendy v technológii potravín

1. miesto: Kristína SMEREKOVÁ

Riziko vstupu ťažkých kovov do záhradných plodín v oblastiach so starými environmentálnymi záťažami

2. miesto: Lucia MASLENOVÁ

Vplyv vybraných rastlinných silíc na kmene Penicillium olsonii spôsobujúce plesnivenie cherry rajčiakov

3. miesto: Lenka JÁNOŠÍKOVÁ

Producenti aflatoxínov a ochratoxínu A v zelenej káve

Vedecký prínos práce pre prax: Marek RAJNOHA

Využitie alternatívnych surovín pri výrobe trvanlivého pečiva

 

 

SEKCIA: Aplikovaná biológia a Biotechnológie

1. miesto: Kristína LAKOMČÍKOVÁ

Účinok pergy na mikroskopickú štruktúru pečene Zucker diabetických obéznych (ZDF) potkanov

2. miesto: Alexandra HLAVATÁ

Vplyv vybraných faktorov na aktivitu superoxiddismutázy v zelenom jačmeni

3. miesto: Kristína VANEKOVÁ

Mykocenóza obnôžkového peľu slovenského pôvod

Vedecký prínos práce pre prax:

Martin SÚKENÍK

Vývoj nové generace bioinokulantů a studium jejich biologické aktivity

 

SEKCIA: Prezentácia prác študentov stredných škôl

1. miesto: Natália BILKOVÁ, Nikola MACKOVÁ (Stredná priemyselná škola potravinárska, Nitra)

Cereálie na moderný spôsob


2. miesto: Alexandra AMBROŠOVÁ (Stredná priemyselná škola Samuela Mikovíniho, Banská Štiavnica)

Propolis a jeho biologické účinky

3. miesto: Marko HAVALDA (Stredná priemyselná škola potravinárska, Nitra)

Význam koreňovej zeleniny v stravovaní

 

 

doc. Ing. Jana Maková, PhD.
Ing. Zuzana Barboráková, PhD.
organizačný výbor konferencie

Ísť späť