Vinárstvo

Profil absolventa

Absolvent študijného programu vinárstvo bude poznať problematiku pestovania viniča hroznorodého, ale jeho hlavným zameraním bude predovšetkým spracovanie hrozna, vrátane súvisiacich činností. Bude vzdelaným v oblasti základnej suroviny a technologických postupov výroby vín klasickými metódami aj modernými technológiami. Zvládne problematiku faktorov ovplyvňujúcich kvalitu vín, ošetrovanie a školenie vín, ich stabilizáciu a finalizáciu, a kultúrne použitie vín. Dokáže hodnotiť a analyzovať hrozno, mušty aj vína inštrumentálnymi metódami a významná pozornosť bude venovaná aj senzorickému hodnoteniu, marketingovej a ekonomickej oblasti. Absolventi bakalárskeho štúdia budú pripravení na prácu v oblasti vinárstva, ale budú môcť pokračovať v štúdiu aj na inžinierskych programoch „Technológia potravín“, prípadne ďalších príbuzných študijných programoch.

Uplatnenie absolventa

Absolventi nájdu možnosť uplatnenia v poľnohospodárskych podnikoch a akciových spoločnostiach, najmä s realizáciou produkcie špeciálnej rastlinnej výroby na spracovanie hrozna a výrobu vína, v poľnohospodárskych podnikoch so zameraním na spracovanie svojej produkcie (hrozna), v obchodných organizáciách, podnikoch služieb, stravovacích zariadeniach, vinotékach , obchodných organizáciách (vnútorný a medzinárodný obchod). Absolventi budú pripravení na činnosť v špecializovaných laboratóriách všetkých typov inštitúcií a podnikov, v kontrolných, vývojových alebo výskumných pracoviskách potravinárskeho priemyslu, vo firmách zaoberajúcich sa dovozom a vývozom poľnohospodárskych produktov a potravín.

Kontakty

Oddelenie pre štúdium a vzdelávanie

Ing. Beáta Zelenáková
tel.: 037/641 5386
Email: Beata.Zelenakova@uniag.sk

Ing. Katarína Gurčíková
tel.: 037/641 5384
Email: Katarina.Gurcikova@uniag.sk

Informácie pre študentov a uchádzačov o štúdium so špecifickými potrebami

Ing. Eva Ivanišová, PhD.,
Ústav potravinárstva FBP SPU v Nitre
tel.: 037/641 4421, e-mail: eva.ivanisova@uniag.sk