15. ročník prestížnej medzinárodnej vedeckej konferencie FOOD|BIO|TECH a EIT Food Awareness Day je úspešne za nami
10.10.2022Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre organizovala 5. - 6. októbra 2022 v priestoroch Výskumného centra AgroBioTech 15. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie s názvom FOOD|BIO|TECH a súčasne v spolupráci s EIT Food Hub-om EIT Food Awareness Day.
Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre organizovala 5. - 6. októbra 2022 v priestoroch Výskumného centra AgroBioTech 15. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie s názvom FOOD|BIO|TECH a súčasne v spolupráci s EIT Food Hub-om EIT Food Awareness Day.
„Napriek skutočnosti, že potravinársky sektor netvorí významnú časť hrubého národného produktu, je jedným z najcitlivejších a najdôležitejších prvkov pre spotrebiteľa z pohľadu zdravia obyvateľstva. Preto je nevyhnutné venovať veľkú pozornosť témam ako kvalita a bezpečnosť potravín, nové technológie, procesy, inovácie a súčasné problémy v potravinárskom priemysle,“ uviedol vo svojom príhovore dekan FBP prof. Ing. Norbert Lukáč, PhD.
Vedecké podujatie prinieslo najnovšie poznatky z oblasti moderných biotechnológií, molekulárnej biológie, technológie potravín, hygieny a bezpečnosti potravín, zdravia a rizikových faktorov a inovačných trendov v potravinárskom priemysle. Nosnými témami konferencie boli prezentované pozvanými prednášateľmi z USA, Španielska, Talianska, Českej republiky, Poľska a zo Slovenska. Výrobnú stratégiu na získanie proteín-polyfenolových zložiek z hmyzu enkapsuláciou sprejovým sušením predstavil Dr. Marvin Moncada z North Carolina State University Kannapolis z USA, Senzorické hodnotenie potravín s geografickým označením boli rezentované prof. Ángelom Carbonell-Barrachinom z Miquel Hernandez University of Elche Orihuela, Alicante zo Španielska. Ďalšími plenárnymi témami boli Produkcia hovädzieho mäsa z farmy na vidličku: Environmentálne a zdravotné problémy, ktorú predstavil prof. Giuseppe Maiorano z University of Molise Campobasso z Talianka a Prírodné konzervačné látky: reálna náhrada? prezentovala prof. Małgorzata Dżugan z University of Rzeszów Rzeszów z Poľska. Inovácie v potravinárstve alternatívne zdroje potravy – nové výzvy do budúcnosti predstavila Dr. Eva Ivanišová zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a Trojrozmerné systémy bunkových kultúry boli prezentované doc. Petrom Slámom, Mendel University in Brno z Českej republiky. Generálny riaditeľ Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra predniesol Prieskum pre priemysel – otázka odbornosti, dôvery a peňazí. Mikroenkapsulácia sprejovým sušením polyfenolov z výliskov bazy americkej (Sambucus canadensis L.) na výrobu zložiek bohatých na fytochemikálie predstavila Roberta Targino Hoskin z College of Agriculture and Life Sciences North Carolina State University Kannapolis z USA. Aktivity EIT Food Hub na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre prezentovala prof. Adriana Kolesárová v rámci EIT Food Awareness Day. Odborný program tvoril okrem 8 plenárnych prednášok, 14 krátkych prezentácií v oblasti biotechnológií, molekulárnej biológie, ako aj v oblasti spracovania a technológie potravín, bezpečnosti potravín a potravinárskej politiky. Súčasťou odborného programu boli súťažné prezentácie mladých vedcov a inovátorov a najlepšie práce v oblasti základného výskumu, inovácií a praxe boli ocenené – Ing. Rudolf Dupák s témou Účinok kornelianskej čerešne na vybrané biochemické parametre v séra spontánne diabetických potkanov ako základný výskum, Ing. Tomáš Vlčko s témou Aktuálny prehľad v oblasti aplikácie jedlých náterov/filmov (príklady na mäso a ryby) za inovácie a Ing. Jakub Vozaf s témou Ovplyvňuje plemeno kryorezistenciu spermií barana? s významným dopadom na prax. 42 posterových prezentácií bolo predstavených krátkymi trojminútovými vystúpeniami.
K uvedeným témam významne prispelo 116 účastníkov z 8 krajín: Slovenská republika, Španielsko, Taliansko, Česká republika, Maďarsko, Poľská republika, Ukrajina, USA.
Konferencia bola výbornou príležitosťou na networking, zdieľanie nápadov a vytváranie partnerstiev s biotechnologickými a potravinárskymi asociáciami, výskumnými inštitúciami a univerzitami, ako aj príležitosťou na odbornú diskusiu.
Témy prednášok a posterových prezentácií sú publikované formou abstraktov v knihe abstraktov.