Ako dopadla prvá ONLINE vedecká konferencia študentov na I. a II. stupni štúdia na FBP?
26.04.2021Vo štvrtok 22. apríla 2021 sa na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre konala v poradí XIX. vedecká konferencia študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia s medzinárodnou účasťou.
Vo štvrtok 22. apríla 2021 sa na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre konala v poradí XIX. vedecká konferencia študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia s medzinárodnou účasťou. Organizácia vedeckej konferencie sa na rozdiel od predchádzajúcich rokov presunula do online priestoru.
Konferenciu otvorila a účastníkov konferencie privítala prodekanka pre vzdelávanie doc. Ing. Alica Bobková, PhD. Po otvorení konferencie sa konalo rokovanie v sekciách, kde študenti prezentovali výsledky svojej vedeckej práce.
XIX. online vedecká konferencia študentov bola súťažnou prezentáciou najnovších poznatkov dosiahnutých v rámci individuálnych a kolektívnych vedeckých prác študentov. O najlepšie umiestnenie sa v 6 sekciách uchádzalo 55 prác, medzi ktorými bolo aj 9 prác zo zahraničných univerzít (University of Rzeszów a Wrocław University of Environmental and Life Sciences, Poland) a 1 práca z univerzity mimo SPU (STU, Bratislava). Trom najlepším prácam študentov FBP z každej sekcie bolo udelené mimoriadne štipendium vo výške 100 eur (1. cena), 70 eur (2. cena) a 50 eur (3. cena). V každej sekcii boli poukážkou na nákup kníh ocenené aj práce za „Vedecký prínos práce pre prax“. Študentom, ktorí obsadili prvé miesta bude ako cena udelené ročné predplatné časopisu Slovenský chov. Každý aktívny účastník dostal aj diplom za účasť na konferencii.
Svojich diplomantov aj bakalárov prišli podporiť aj ich školitelia a spolužiaci, o čom svedčil celkový počet 89 účastníkov počas rokovaní v sekciách, aj pri záverečnom vyhodnotení.
Práce prezentované na vedeckej konferencii študentov boli publikované v online recenzovanom zborníku abstraktov.
VÝSLEDKY
SEKCIA: Kvalita a spracovanie surovín a potravín rastlinného pôvodu
1. miesto: Bc. Simona Gajdušeková
Vplyv tepelnej úpravy na antioxidačnú aktivitu a obsah polyfenolov v povojníku batatovom
školiteľ: prof. Ing. Janette Musilová, PhD., Katedra chémie FBP SPU v Nitre
2. miesto: Bc. Iveta Esseová
Hodnotenie kvality bezlepkových sušienok s prídavkom liečivých rastlín
školiteľ: Ing. Eva Ivanišová, PhD., Katedra technológie a kvality rastlinných produktov, FBP SPU v Nitre
3. miesto: Bc. Katarína Majtánová
Technologický a nutričný profil čokoládových praliniek s prídavkom rastlinných silíc
školiteľ: Ing. Eva Ivanišová, PhD., Katedra technológie a kvality rastlinných produktov, FBP SPU v Nitre
Vedecký prínos práce pre prax: Bc. Veronika Koláriková
Výroba funkčných nápojov na báze ovocia a zeleniny so zvýšeným obsahom karotenoidov
školiteľ: doc. Ing. Andrea Mendelová, PhD., Katedra technológie a kvality rastlinných produktov, FBP SPU v Nitre
SEKCIA: Kvalita a spracovanie surovín a potravín živočíšneho pôvodu
1. miesto: Bc. Ján Monček
Kvalita farmárskych mliečnych výrobkov
školiteľ: doc. Ing. Margita Čanigová, CSc., Katedra technológie a kvality živočíšnych produktov FBP SPU v Nitre
2. miesto: Bc. Adam Partika
Porovnávanie analytických parametrov syra mozzarella získaných pomocou chromatografie a NIR analýzy
školiteľ: prof. Ing. Jozef Golian, Dr., Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP SPU v Nitre
3. miesto: Bc. Tatiana Vrzalová
Kvalita mäsa pstruha dúhového a pstruha dúhového lososovitého v podmienkach SR a PL
školiteľ: doc. Ing. Miroslav Kročko, PhD., Katedra technológie a kvality živočíšnych produktov FBP SPU v Nitre
Vedecký prínos práce pre prax: Bc. Kristián Šár
Zdravotné riziká vplyvu chemického zloženia kuracieho mäsa po aplikácii humínových kyselín a fytobiotík v ich výžive
školiteľ: prof. Ing. Peter Haščík, PhD., Katedra technológie a kvality živočíšnych produktov FBP SPU v Nitre
SEKCIA: Kontrola a bezpečnosť potravového reťazca I.
1. miesto: Bc. Jana Kobanová
Porovnanie obsahových zložiek, antioxidačnej kapacity a organoleptických vlastností kávy a čagy ako jej možnej alternatívy
školiteľ: doc. Ing. Alica Bobková, PhD., Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP SPU v Nitre
2. miesto: Bc. Melina Korčok
Využitie alternatívnych prístupov v kontrole kvality na vybraných modelových produktoch potravín
doc. Ing. Vladimír Vietoris, PhD., Katedra technológie a kvality rastlinných produktov, FBP SPU v Nitre
3. miesto: Bc. Anna Fandrová
Vplyv rizikových prvkov na antioxidačnú kapacitu zrna pseudocerálií
školiteľ: prof. RNDr. Alena Vollmannová, PhD., Katedra chémie FBP SPU v Nitre
Vedecký prínos práce pre prax: Petra Hornačková
Výhody a riziká využitia portulaky kapustovej v potravinárstve
školiteľ: Ing. Eva Ivanišová, PhD., Katedra technológie a kvality rastlinných produktov, FBP SPU v Nitre
SEKCIA: Kontrola a bezpečnosť potravového reťazca II.
1. miesto: Bc. Andrea Dundovičová
Mykocenóza bobúľ hrozna dopestovaného vo vinohradníckej obci Vrbové
školiteľ: doc. Ing. Soňa Felšöciová, PhD., Katedra mikrobiológie FBP SPU v Nitre
2. miesto: Bc. Viktória Bedecsová
Hodnotenie obsahu dusičnanov v hlávkovom šaláte (Lactuca sativa var. capitata) od rôznych producentov
školiteľ: doc. Ing. Lucia Zeleňáková, PhD., Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP SPU v Nitre
3. miesto: Bc. Simona Búdová
Vplyv agroenvironmentálnych faktorov na obsah bioaktívnych látok v povojníku batatovom
školiteľ: prof. Ing. Janette Musilová, PhD., Katedra chémie FBP SPU v Nitre
Vedecký prínos práce pre prax: Bc. Katarína Poláková
Detekcia zložiek kávy ovplyvňujúcich jej kvalitu
školiteľ: doc. Ing. Alica Bobková, PhD., Katedra hygieny a bezpečnosti potravín FBP SPU v Nitre
SEKCIA: Aplikovaná biológia
1. miesto: Bc. Michal Lenický
Ako vplýva zmena životného štýlu počas lockdownu na kvalitu samčej reprodukcie?
školiteľ: Ing. Eva Tvrdá, PhD., Katedra fyziológie živočíchov FBP SPU v Nitre
2. miesto: Bc. Barbora Štrbková
Vplyv aplikácie herbicídu MCPA na diverzitu baktérií v pôde
školiteľ: Ing. Juraj Medo, PhD., Katedra mikrobiológie FBP SPU v Nitre
3. miesto: Bc. Denis Bažány
Vplyv polyfenolických biomolekúl na endokrinný profil krvi
školiteľ: Ing. Eva Tvrdá, PhD., Katedra fyziológie živočíchov FBP SPU v Nitre
Vedecký prínos práce pre prax: Bc. Monika Ňorbová
Vplyv skladovania na obsah a dynamiku vybraných fytohormónov v hľuzách ľuľka zemiakového
školiteľ: prof. Ing. Judita Lidiková, PhD., Katedra chémie FBP SPU v Nitre
SEKCIA: Biotechnológie
1. miesto: Bc. Nikola Laurenčíková
Využitie bioanalytických metód pre štúdium vzťahov medzi podmienkami kultivácie a obsahom biologicky aktívnych látok v pletivách druhu Lactuca sativa L.
školiteľ: doc. Ing. Marek Živčák, PhD., Katedra fyziológie rastlín FAPZ SPU v Nitre
2. miesto: Bc. Matúš Kučka
Genomická a transkriptomická charakteristika pohánky z hľadiska genetickej variability
školiteľ: doc. Ing. Želmíra Balážová, PhD., Katedra biochémie a biotechnológie FBP SPU v Nitre
3. miesto: Adrian Frydrych, Ewelina Sidor
The production of water kefir based on honey and its sensory evaluation
školiteľ: Assoc. Prof., Eng. Małgorzata Dżugan, PhD., Department of Chemistry and Food Toxicology, Institute of Food Technology and Nutrition, College of Natural Sciences, University of Rzeszów, Poland
Vedecký prínos práce pre prax: Bc. Dušan Straka
Mikrobiológia spontánne fermentujúcich pív
školiteľ: Ing. Lukáš Hleba, PhD., Katedra mikrobiológie FBP SPU v Nitre
doc. Ing. Jana Maková, PhD.
organizačný výbor konferencie