Ing. Terézia Švecová z FBP víťazom súťaže Slovak University Startup Cup 2024
03.07.2024Dňa 25.6.2024 sa uskutočnilo v Bratislave slávnostné vyhlásenie výsledkov celoslovenského projektu „ Slovak University Startup Cup 2024“. Cieľom projektu je oceniť a podporiť mladú generáciu študentov VŠ, ktorí majú inovatívne nápady a myšlienky.
Dňa 25.6.2024 sa uskutočnilo v Bratislave slávnostné vyhlásenie výsledkov celoslovenského projektu „ Slovak University Startup Cup 2024“. Cieľom projektu je oceniť a podporiť mladú generáciu študentov VŠ, ktorí majú inovatívne nápady a myšlienky. Zároveň im to má pomôcť pri transformácií ich inovatívnych riešení do reálneho podnikania. Podujatie sa organizovalo pod záštitou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Projekt sa organizoval aj v iných krajinách ako súčasť University Startup World Cup 2024 Organizovala ho mimovládna organizácia JCI –Slovensko (Junior Chamber International-Slovakia). JCI-Slovensko podporuje podnikanie mladých ľudí a to už od študentov VŠ. Junior Chamber International- Slovakia je oficiálnou pobočkou Junior Chamber International, ktorá má zastúpenie v 115 krajinách sveta s počtom vyše 200 000 členov. V roku 2015 oslávila 100 rokov od svojho založenia. Odborná komisia podujatia vybrala z prihlásených študentských startupov z celého Slovenska 5 víťazov jednotlivých kategórií súťaže .Víťazi kategórii boli vybraní na osobné stretnutie s odbornou komisiou. Všetci absolvovali prezentáciu svojho podnikateľského príbehu s dôrazom na udržateľnosť svojho podnikania, ako aj na svoje podnikateľské plány do budúcnosti. Na základe týchto prezentácií, ako aj ďalšej diskusie s komisiou, odborná porota vybrala držiteľov špeciálnych cien ako aj absolútneho víťaza súťaže.
Kategória Životné prostredie, zelené technológie
Terézia Švecová, líderka študentského startupu Caskin Coffee Labs, Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre
Startup je zameraný na využitie vedľajších produktov zo spracovania kávových zŕn (Cascara a Silverskin). Primárnym cieľom startupu je využiť vedľajšie produkty vznikajúce pri spracovaní kávových zŕn na tvorbu nových, nutrične obohatených a plnohodnotných dietetických produktov. Prečo si tento nápad zaslúži pozornosť? 1. Zameranie na udržateľnosť: Vzhľadom na rastúce obavy o environmentálnu udržateľnosť, náš startup rieši kritickú potrebu znižovania odpadu a podpory efektívneho využívania zdrojov. 2. Zdravotné trendy: Rastúci dopyt po nutrične hodnotných a inovatívnych potravinárskych produktoch predstavuje významnú trhovú príležitosť. 3. Cirkulárna ekonomika: Využitie vedľajších produktov ponúka nákladovo efektívne riešenia pre spracovateľov kávových zŕn aj spotrebiteľov, čím potenciálne premieňa odpad na cenné komodity. 4. Globálna výzva: S rastúcou populáciou narastá aj potreba udržateľných a nutrične hodnotných potravinových zdrojov, startup je dobre pripravený prispieť k riešeniu tejto globálnej výzvy. 5. Trhová iniciatíva: Len málo spoločností sa zameriava na plné využitie vedľajších produktov kávy, čo poskytuje konkurenčnú výhodu na vznikajúcom trhu.
Udelenie špeciálnych cien
„Cena za udržateľnosť a pozitívny vplyv na životné prostredie“ Cenu udeľuje Ekofond SPP, cenu získala Terézia Švecová, líderka študentského startupu Caskin Coffee Labs, Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre