Celoživotné vzdelávanie v akcii!
17.12.2025Počas zimného semestra sa na našej fakulte stretli senior študenti v rámci Univerzity tretieho veku, aby spoločne objavovali tajomstvá zdravých a bezpečných potravín.
Prvú časť edukačného programu „Jedlo pod lupou – zdravé a bezpečné potraviny“ úspešne absolvovalo 14 študentov. Na výučbe sa celkovo podieľa až 13 pedagógov, ktorí do kurzu prispeli svojimi vedomosťami a dlhoročnými skúsenosťami.
Študenti si neodnášali len teóriu – absolvovali aj praktickú výučbu, v ktorej si krok za krokom vyskúšali bezpečnú prípravu jedál, objavovali alternatívy pekárskych a mäsových výrobkov a získali cenné tipy, ako sa vyhnúť tráviacim ťažkostiam. Pozornosť venovali aj témam zdravia a chuti ukrytým v každom kvete, bylinke či hube, významu mlieka a mliečnych výrobkov ako kľúča k zdraviu a vitalite v zlatom veku, ako aj využitiu chémie pri kontrole kvality a bezpečnosti potravín. Súčasťou programu boli aj špecifiká nakupovania potravín na tržniciach a v supermarketoch, kde sa učili orientovať v zložení výrobkov a robiť správne spotrebiteľské rozhodnutia.
Program ukázal, že učenie sa nikdy nekončí – je to cesta, ktorá nás robí zdravšími, múdrejšími a sebavedomejšími. Už teraz sa pripravujú nové témy, ktoré rozšíria obzory v oblasti zdravých a bezpečných potravín.
Garantkou programu je doc. Ing. Lucia Zeleňáková, PhD. no za úspechom stojí aj celý tím pedagógov, ktorí svojou odbornosťou a nadšením podporili myšlienku celoživotného vzdelávania.