Ďalšie pracovné stretnutie členov projektu FOODINOVO
30.01.2023V dňoch 7. až 9. decembra 2022 sa v Brne na pôde Fakulty veterinárnej hygieny a ekológie, Veterinárnej univerzity Brno uskutočnilo v poradí tretie pracovné stretnutie pracovných tímov štyroch univerzít v rámci ERASMUS+ projektu s názvom „Inovácia štruktúry a obsahového zamerania študijných programov profilujúcich potravinárske študijné odbory s ohľadom na digitalizáciu výučby (FOODINOVO)“.
V dňoch 7. až 9. decembra 2022 sa v Brne na pôde Fakulty veterinárnej hygieny a ekológie, Veterinárnej univerzity Brno uskutočnilo v poradí tretie pracovné stretnutie pracovných tímov štyroch univerzít v rámci ERASMUS+ projektu s názvom „Inovácia štruktúry a obsahového zamerania študijných programov profilujúcich potravinárske študijné odbory s ohľadom na digitalizáciu výučby (FOODINOVO)“. Za SPU v Nitre sa stretnutia zúčastnil prof. Ing. Jozef Golian, Dr., a Ing. Ľubomír Belej, PhD., Za UVLF v Košiciach sa pracovného stretnutia zúčastnili doc. MVDr. Eva Dudríková, PhD., MVDr. Boris Semjon, PhD. a prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. Za VETUNI Brno sa pracovného stretnutia zúčastnili doc. MVDr. Matej Pospiech, Ph.D., Mgr. Zdenka Javùrková, Ph.D., Mgr. Marie Bartlová, Ph.D., Ing. Alexandra Tauferová, Ph.D., a za Technologickú fakultu UR Krakov sa zúčastnili prof. Alexandra Duda-Chodak a Dr. Mária Walczycká.
Medzi hlavné ciele projektu FOODINOVO patrí zvyšovanie kvality pregraduálneho a postgraduálneho vzdelávania v oblasti technológie výroby a hygieny produkcie potravín prostredníctvom komplexných aktivít vzdelávania, prepájania študentov, učiteľov a univerzít tak, aby získané výsledky projektu boli u každého partnera prínosom.
V prvý deň pracovného stretnutia bolo rokovanie zamerané na zhodnotenie pripravených výstupov, ako aj určenie postupov pri príprave nových výstupov v súlade s cieľmi projektu, medzi ktoré patria inovované spoločné elektronické učebné materiály pre pregraduálne a postgraduálne vzdelávanie, inovované spoločné prednášky a spoločné intenzívne kurzy pre študentov, učiteľov a odborníkov z potravinárskej praxe. Projekt je už vo svojej druhej polovici riešenia, pričom do júla 2022 bolo potrebné pripraviť a odoslať priebežnú správu o riešení projektu. Preto významnou časťou prvého dňa rokovania boli výsledky hodnotenia priebežnej správy, pričom hodnotitelia konštatovali, že projekt je úspešne riešený.
Druhý deň rokovania prof. Marcinčák informoval účastníkov o úspešnom organizovaní 1. intenzívneho kurzu študentov zameraného na produkciu a bezpečnosť živočíšnych produktov v auguste 2022 v priestoroch UVLF v Košiciach. Intenzívneho kurzu sa zúčastnilo 24 študentov zo 4 univerzít. Konštatoval, že študenti boli s organizáciu a úrovňou kurzu veľmi spokojní. Aj zástupcovia z Veterinárnej univerzity Brno a poľnohospodárskej univerzity v Krakove ocenili úroveň kurzu organizovaného našou univerzitou. Zástupcovia Veterinárnej univerzity v Brne informovali účastníkov o príprave organizácie 2. intenzívneho kurzu študentov z partnerských univerzít, ktorý bude zameraný na produkciu a bezpečnosť rastlinných produktov. Kurz bude organizačne zabezpečovať Ústav hygieny a technológie rastlinných potravín FVHE v Brne s predpokladaným termínom konania jún 2023. Na tomto kurze je plánovaná účasť 6 študentov z každej univerzity. V blízkej dobe bude vypísaná výzva na predkladanie žiadosti na absolvovanie uvedeného kurzu, čo o môže byť dobrá príležitosť pre študentov absolvovať zaujímavé odborné podujatia a získať nové poznatky na danú problematiku.