EIT Food Hub: Workshop: HONEY LABS
12.09.2022Vo Výskumnom centre AgroBioTech pod záštitou Fakulty biotechnológie a potravinárstva a EIT Food Hub-u na SPU v Nitre bol 6. a 7. septembra 2022 organizovaný praktický workshop s názvom „Honey Labs“ určený pre študentov, doktorandov, akademikov, výskumníkov, ale aj pre širokú verejnosť.
Vo Výskumnom centre AgroBioTech pod záštitou Fakulty biotechnológie a potravinárstva a EIT Food Hub-u na SPU v Nitre bol 6. a 7. septembra 2022 organizovaný praktický workshop s názvom „Honey Labs“ určený pre študentov, doktorandov, akademikov, výskumníkov, ale aj pre širokú verejnosť.
Hlavným cieľom workshopu bolo ukázať rozdiely medzi pravým medom a falšovaným medom či medom zo supermarketov a naučiť účastníkov rozlišovať kvalitný med od včelára od falšovaného. Počas 2 dní 20 účastníkov workshopu absolvovalo prednášky vedené odborníkmi o rôznych druhoch medov, chemickom zložení medu, jeho biologických vlastnostiach, zdravotných prínosoch, terapeutickom využití a apiterapii, ako aj o vývoji nových kvalitatívnych testov s ohľadom na funkčnosť medu, ktoré predstavili Ing. Ladislav Kohút, PhD. z Ústavu aplikovanej biológie, FBP a Mgr. Marcela Bučková, PhD. z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied.
Workshop pozostával aj z praktickej časti, ktorá predstavovala identifikáciu pravých kvalitných a falšovaných medov v praxi a senzorické hodnotenie inovatívnych medov s pridanou hodnotou obohatených o suplementy rastlinného pôvodu. Súčasťou workshopu boli aj zaujímavosti o mede, moderné trendy v tejto oblasti a užitočné poznatky o výrobe medu.