EIT Food: Interaktívny online workshop "From idea to consumer"
06.05.20214. mája 2021 sa konal interaktívny workshop s názvom „From idea to consumer“ ako aktivita organizovaná EIT Food Hub-om na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.
4. mája 2021 sa konal interaktívny workshop s názvom „From idea to consumer“ ako aktivita organizovaná EIT Food Hub-om na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. EIT Food Hub SPU v Nitre sa snaží nájsť nové spôsoby interakcie prostredníctvom otvorenosti a organizáciou aktivít, kde môže sprostredkovať osvedčené postupy jedinečného prístupu EIT zameraného na ľudí a inteligentné využívanie zdrojov, ako aj v podpore inovácií a transformácie potravinového systému, a tak pomôcť zvýšiť dôveru spotrebiteľov a zlepšiť globálne zdravie.
Workshop bol moderovaný výskumníkmi z Fakulty biotechnológie a potravinárstva, Výskumného centra AgroBioTech, Ing. Simonou Baldovskou, PhD., PaedDr. Silviou Jakabovou, PhD., Ing. Patríciou Martišovou, Ing. Jaroslavom Michalkom, PhD. a Ing. Tomášom Jamborom, PhD. pod záštitou prodekanky prof. Ing. Adriany Kolesárovej, PhD.
Súčasťou online workshopu boli odborné prednášky a nadväzujúce semináre plné interaktívnych úloh spojené s vytváraním návrhu inovatívneho potravinárskeho produktu. Workshop priblížil celý proces návrhu produktu – od myšlienky, cez dizajnovanie funkčnej potraviny z hľadiska výberu zloženia výrobku a špecifikácie nutričných a výživových tvrdení až po marketingové stratégie uvedenia produktu na trh.
Účastníci workshopu preukázali svoju kreativitu pri dizajnovaní potravinárskeho výrobku, ktorý by spĺňal špecifické potreby cieľovej skupiny. Taktiež získali vedomosti o bezpečnosti a kontrole potravín, ako aj o výživových a zdravotných tvrdeniach. Na záver sa dozvedeli, ako uspieť v agropotravinárskom sektore.
Interaktívny workshop prezentovaný hravou, ale náučnou formou priniesol okrem možnosti hlasovania a rozhodovania o ďalšom smerovaní dizajnu výrobku aj množstvo obohacujúcich informácií a zážitkov a vďaka účastníkom sa rozprúdila zaujímavá a búrlivá diskusia o udržateľnosti, potravinovom systéme a skutočných potrebách cieľovej skupiny.