Exkurzia študentov FBP v sladovni Lycos Malt s.r.o. a spoločnosti McCarter a.s.
01.04.2025
V rámci predmetov Sladovníctvo a pivovarníctvo, Technológie výroby nealkoholických nápojov a Kvasné technológie si dňa 31.3.2025 doplnili teoretické vedomosti o praktické poznatky študenti študijných programov Agrobiotechnológie a Technológie potravín v prevádzkach spoločností Lycos Malt s.r.o. v Trnave a McCarter a.s. v Dunajskej Strede.
Exkurzia sa uskutočnila pod vedením doc. Ing. A. Mendelovej, PhD., Ing. M. Solgajovej, PhD., Ing. B. Drábovej, PhD., Ing. A. Kolesárovej, PhD. a Ing. D. Kozelovej, PhD.
V sladovni Lycos Malt s.r.o. mali študenti možnosť vidieť celý proces výroby sladu od spracovania jačmeňa, namáčania, klíčenia až po samotné sušenie sladu.
Exkurzia následne pokračovala v spoločnosti McCarter a.s. v Dunajskej Strede, kde z rastlinných produktov vyrábajú zdraviu prospešné ovocné, ovocno-zeleninové a funkčné nápoje. Zaujímavou časťou exkurzie bolo predstavenie inovatívnych prístupov v potravinárskom priemysle, ktoré McCarter využíva.
Ďakujeme manažérom týchto podnikov, Ing. Bilkovi, Ing. Macháčovi a Ing. Durecovi, PhD.
V oboch prevádzkach bol prejavený záujem o spoluprácu vo viacerých oblastiach, vrátane praktickej prípravy študentov a tiež vo výskume a vývoji nových výrobkov.