Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU zorganizovala zaujímavé workshopy v rámci akceleračného programu projektu InUPS
28.02.2022V rámci akceleračného programu InUPS „Inovačné zoskupenie na podporu udržateľných potravinových systémov“ zorganizovala Fakulta biotechnológie a potravinárstva prvú sériu odborných seminárov a konzultácií s odborníkmi a lektormi.
V rámci akceleračného programu InUPS „Inovačné zoskupenie na podporu udržateľných potravinových systémov“ zorganizovala Fakulta biotechnológie a potravinárstva prvú sériu odborných seminárov a konzultácií s odborníkmi a lektormi. Prvé tri workshopy sa konali on-line od 21.2. do 25.2.2022 a boli určené najmä pre účastníkov, ktorí so svojimi inovatívnymi myšlienkami a nápadmi postúpili do druhého kola súťaže. Prvý workshop bol zameraný na získanie vedomostí týkajúcich sa právnej úpravy a právnych predpisov pre začínajúcich potravinárov a jeho lektorom bol Mgr. Samuel Rybnikár PhD. z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity, pôsobiaci na Najvyššom súde SR. Startupisti získali cenné informácie o platných právnych predpisoch v oblasti potravinárstva, o úradnej kontrole potravín, pravidlách správneho konania v danej oblasti, o výkone úradnej kontroly potravinárskych prevádzok, ako aj zásadách, ktoré sa uplatňujú v potravinárskych prevádzkach.
Účastníci následne absolvovali dve akreditované školenia „Hygiena potravín, správna hygienická prax, HACCP a potravinové právo“ a „FSSC 22000: Food Safety System Certification. Výroba potravín.“ pod vedením lektorov Ing. Jozefa Čaplu, PhD. a doc. Ing. Petra Zajáca, PhD. (HACCP Consulting). Účastníci získali poznatky o všeobecných hygienických požiadavkách na výrobu potravín, na manipuláciu s potravinami a na ich uvádzanie na trh, o osobnej a prevádzkovej hygiene, o rizikách pre bezpečnosť potravín a ich kontrole, ako aj o sanitácii, manipulácii s potravinami a systéme manažérstva bezpečnosti potravín a i. Súčasťou workshopu bolo riešenie rôznych cvičení, modelových úloh a otázok zameraných na hygienu a bezpečnosť potravín, osobnú a prevádzkovú hygienu, systém HACCP a manipuláciu s potravinami. Po úspešnom absolvovaní workshopov a vykonaní testu účastníci získali certifikát, ktorého platnosť je dva roky.