“FOOD Quality in Digital Age” záverečný modul v Poľsku
28.04.2024V dňoch 22. až 26. apríla 2024 sa členovia projektu „Kvalita potravín v digitálnom veku“ zúčastnili už 5 modulu študijného stretnutia v Lubline a Janówe Lubelskom v Poľsku, ktoré organizovala Univerzita prírodných vied v Lubline, Poľsko.
V dňoch 22. až 26. apríla 2024 sa členovia projektu „Kvalita potravín v digitálnom veku“ zúčastnili už 5 modulu študijného stretnutia v Lubline a Janówe Lubelskom v Poľsku, ktoré organizovala Univerzita prírodných vied v Lubline, Poľsko. Návšteva bola spojená s účasťou partnerov na 3. medzinárodnej konferencii doktorandov: Životné prostredie – Rastlina – Živočíchy – Produkt, kde boli špeciálne stretnutia a networking venované práve projektu „Kvalita potravín v digitálnom veku“.
Počas návštevy sa doktorandi a výskumní pracovníci z Poľska, Českej republiky, Slovenska, Maďarska a Srbska zúčastnili školenia o digitálnych metódach hodnotenia kvality potravín, ktoré sa uskutočnilo na Fakulte potravinárstva a biotechnológie Univerzity prírodných vied v Lubline. Tento modul sa zameral na analýzu povrchu (drsnosť a optická mikroskopia) a textúrne/reologické vlastnosti potravinárskych výrobkov. Vďaka týmto testom je možné zlepšiť finálnu kvalitu potravinových výrobkov, t. j. konzistenciu, štruktúru, viskozitu alebo silu gélov. Na obsah školenia dohliadal prof. Bartosz Sołowiej – koordinátor projektu.
Networkingové stretnutie bolo skvelou príležitosťou dozvedieť sa o inovatívnych metódach hodnotenia kvality potravín, vymeniť si poznatky a nadviazať cenné medziľudské vzťahy. Účastníci študijného pobytu mali možnosť navštíviť pivovary v Lubline a Zwierzynci a umeleckú pekáreň v Lubline, čo im umožnilo nadviazať kontakt so skúsenými odborníkmi a diskutovať o súčasnom stave a budúcnosti digitalizácie v potravinárskom priemysle.
The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe. |