Konferencia FOOD|BIO|TECH 2024
21.10.2024V hotely Termal vo Vyhniach sa 10. a 11. októbra 2024 uskutočnil 16. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie FOOD|BIO|TECH.
Podujatie organizované Fakultou biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre opäť spojilo vedu v oblasti biotechnológie, biológie a potravinárstva. Konferencia prilákala odborníkov, ktorí zdieľali svoje poznatky a inovácie v týchto kľúčových oblastiach nevyhnutné pre zdravie, udržateľnosť a budúcnosť našej spoločnosti.
Tento ročník sa zameriaval na tému „One Health“ a jeho cieľom bolo prezentovať riešenia pre efektívnejšie využívanie rastlinných a živočíšnych zdrojov, využitie potravinového odpadu a zlepšovanie kvality potravín prostredníctvom biotechnologických inovácií.
Podujatie poskytlo priestor pre networking a vytvorenie nových partnerstiev so zástupcami z univerzít v Poľsku, Maďarsku a Českej republike, ako aj so zástupcami potravinárskych spoločností. Okrem plenárnych prednášok a panelových diskusií mali účastníci možnosť senzoricky hodnotiť pekárenské výrobky, ktoré sa vyvíjali na Ústavu potravinárstva FBP SPU v Nitre a navštíviť prevádzku pivovaru vo Vyhniach, kde bola možnosť vidieť jedinečnú technológiu výroby piva na Slovensku.
Na konferencii FOODBIOTECH 2024 sa potvrdilo, že inovácie v oblasti biológie, biotechnológie a potravinárstva sú kľúčové pre dosiahnutie udržateľnej budúcnosti. Medzinárodná účasť a široký záber tém ukazujú, že technologický pokrok a výskum v týchto oblastiach nezastavuje a je možné priniesť reálne riešenia na globálne výzvy.