Kurz syrárstva: Päť dní intenzívneho vzdelávania, praktických skúseností a novej spolupráce
10.12.2025
V dňoch 1. – 5. decembra sa uskutočnil odborný vzdelávací program Kurz syrárstva, ktorého cieľom bolo prepojiť teóriu s praxou a poskytnúť účastníkom ucelený pohľad na modernú výrobu syrov.
Kurz absolvovalo 9 účastníkov, ktorí získali nielen odborné vedomosti, ale aj praktické zručnosti potrebné pre profesionálnu výrobu mliečnych výrobkov.
Absolventi kurzu nadobudli komplexné technologické poznatky o kvalite mlieka a všetkých surovinách potrebných na výrobu syrov. Oboznámili sa so zásadami správnej výrobnej praxe, systémom HACCP a osvojili si schopnosť identifikovať a predchádzať chybám syrov. Praktická výučba zároveň umožnila lepšie pochopiť celý proces – od prípravy mlieka, skúšky syrenia, výroby rôznych typov syrov až po ich solenie, údenie a označovanie.
Preberané odborné témy zahŕňali:
- zloženie a vlastnosti mlieka a ich význam pre syrenie,
- úpravu mlieka pred syrením, skúšku sily syridla a syrenia mlieka,
- pasterizáciu mlieka,
- mikrobiológiu mlieka a mikroskopické huby v syroch,
- výrobu kravského hrudkového syra,
- výrobu syrov s nízko a vysoko dohrievanou syrovinou,
- solenie syrov a prípravu soľných roztokov,
- údenie syrov,
- označovanie syrov,
- registráciu prevádzkarní, hygienu a HACCP,
- výrobu korbáčikov, parených syrov a
- určovanie chýb syrov.
Kurz bol mimoriadne intenzívny a priebežne doplnený o množstvo praktických ukážok, čo účastníci ocenili najviac.
Pozitívna odozva účastníkov a nové príležitosti spolupráce:
O kvalitách kurzu svedčia aj spätné väzby. Jeden z účastníkov nám zaslal nasledujúce hodnotenie:
„Ďakujem ešte raz za váš čas a možnosť zúčastniť sa kurzu syrárstva počas minulého týždňa. Myslím si, že je to dôležitá aktivita v záujme rozvoja výroby potravín pre našu krajinu a cením si energiu, ktorú do tejto témy vkladáte iste mnohokrát nad rámec svojich bežných povinností. Vážim si aj vašu ochotu a možnosť spolupráce do budúcna…“
Účastník – zástupca Poľnohospodárskeho družstva Lovčica-Trubín prejavil záujem o hlbšiu spoluprácu, odborné konzultácie, možnosť exkurzie, ako aj zapojenie študentov do riešenia diplomových a bakalárskych prác zameraných na optimalizáciu mliekarenských procesov. Družstvo patrí medzi moderné regionálne farmy s dennou. produkciou približne 3500 litrov mlieka, z ktorého vyrába smotanové jogurty, nápoje, parené syry, nite či čerstvé hrudky. Otvorenosť k spoločným projektom, výskumu či odbornej praxi predstavuje výnimočnú príležitosť pre prepojenie akademickej sféry s praxou a pre ďalší rozvoj slovenského mliekarenstva.
Kurz syrárstva opäť potvrdil svoj význam pre výchovu odborníkov, podporu remeselnej výroby a budovanie nových partnerstiev. Nadobudnuté znalosti a zručnosti posilnili účastníkov v ich odbornej praxi a zároveň otvorili dvere k perspektívnej spolupráci, ktorá môže prispieť k modernizácii a konkurencieschopnosti slovenských mliekarenských podnikov.