Návšteva výskumníkov z Francúzska
01.07.2025
V rámci aktívnej medzinárodnej spolupráce sa na Ústave potravinárstva FBP dňa 16. a 17. júna 2025 uskutočnila návšteva zástupcov Université Clermont Auvergne (Francúzsko), Michela Lompecha a Daniela Ricarda, ktorí sa venujú výskumu tradičnej výroby syrov v EÚ a na Slovensku.
Návšteva prebehla v rámci bilaterálneho projektu APVV SK-FR-24-31210 s názvom „Vplyv rôznych faktorov na mikrobiotu mliečnych výrobkov s odkazom na geografický pôvod francúzskych a slovenských syrov“.
Súčasťou programu boli prehliadky a odborné stretnutia v niekoľkých mliekarenských podnikoch na Slovensku – v spoločnosti Levické mliekarne, a. s., ktorá vyrába široký sortiment mliečnych výrobkov, v mliekarni Farma Bardy, s. r. o. v Rajci, zameranej na výrobu kozích syrov a kyslomliečnych produktov, a v prevádzke Mliekareň Syrex Zázrivá, známej najmä produkciou tradičných zázrivských parených syrov.
Tieto stretnutia poskytli príležitosť na diskusiu o súčasných trendoch, výzvach a budúcich smerovaniach slovenského mliekarenského sektora. Návšteva zároveň prispela k lepšiemu porozumeniu rôznorodosti mliekarenskej výroby a moderných technológií využívaných pri spracovaní mlieka a výrobe širokého spektra mliečnych produktov na Slovensku.
Za slovenskú stranu sa stretnutí zúčastnili Ing. Jana Tkáčová, doc. Simona Kunová, doc. Peter Zajác a prof. Juraj Čuboň, ktorí sprevádzali zahraničných partnerov počas celej návštevy.