Prvý deň v rámci Týždňa vedy a techniky na FBP úspešne za nami
09.11.2022Týždeň vedy a techniky na Slovensku sa oficiálne začal dňa 7. novembra 2022 aj na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Pri tejto príležitosti Fakulta biotechnológie a potravinárstva pripravila na celý týždeň interaktívne workshopy a zaujímavé prednášky vedené odborníkmi z SPU v Nitre.
Týždeň vedy a techniky na Slovensku sa oficiálne začal dňa 7. novembra 2022 aj na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Pri tejto príležitosti Fakulta biotechnológie a potravinárstva pripravila na celý týždeň interaktívne workshopy a zaujímavé prednášky vedené odborníkmi z SPU v Nitre, ale aj externými odborníkmi z iných inštitúcií, a to všetko ako súčasť podujatia s názvom MeD-BioFood Training school a v rámci projektov KEGA MeD-BioFood a Erasmus+ BioFoodVirLabs.
Počas prvého dňa si študenti mohli vypočuť prednášky o Machine Learning v biotechnológiách a biologických vedách od doc. Ing. Radoslava Žideka, PhD., zaujímavosti zo zákulisia editovania odborných publikácií od editora časopisu Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences doc. Ing. Lukáša Hlebu, PhD., ale aj o prospešných vlastnostiach a zdravotných benefitoch kávy ako dôležitého nealkoholického nápoja prezentované Ing. Evou Ivanišovou, PhD. ako súčasť Kávového workshopu. Ten priniesol aj prednášku od odborníka z Medzinárodného kávového inštitútu Matea Bonata z Brazílie, ktorý účastníkom predstavil problematiku vplyvu mrazu na úrodu kávy a globálny trh. Ako posledný externý odborník sa predstavil Mgr. Matúš Várady z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, ktorý so svojou prínosnou prednáškou s názvom „Výberová káva - vieme, čo pijeme?“ priblížil témy týkajúce sa výberovej kávy a praktické rady na prípravu kvalitnej šálky kávy.