Seminár Aktuálne trendy systémov riadenia a kontroly potravín
18.11.2025
Dňa 11. 11. 2025 sa konal ďalší odborný seminár zameraný na aktuálne trendy systémov riadenia kontroly a bezpečnosti potravín.
Seminára sa zúčastnilo 109 účastníkov z potravinárskych podnikov, obchodných reťazcov, laboratórií, orgánov úradnej kontroly potravín a certifikačných spoločností. Seminár zorganizoval Ústav potravinárstva FBP SPU v Nitre.
Seminára sa taktiež zúčastnilo 50 študentov študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín a 30 študentov Strednej potravinárskej školy na Cabajskej ceste v Nitre. Riaditeľka potravinárskej komory Slovenska JUDr. Jana Venhartová, PhD. predstavila aktuálne zmeny v potravinárskej legislatíve a návrhy nových vyhlášok. Ing. Jaroslav Remža, PhD. zo SNAS-u informoval o akreditácii a zabezpečovaní bezpečnosti a kvality potravín, vízia a stratégia SNAS. Mgr. Samuel Rybnikár z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave rozobral rozhodnutia súdov v oblasti označovania výživovej hodnoty na potravinách. Druhý blok bol venovaný Listerii monocytogenes, kde MVDr. Lenka Cabanová, PhD. z VPÚ Dolný Kubín podrobne uviedla postup testovania a príklady z praxe. K téme prispeli aj firmy Ecolab Gesellschaft mbH, Bratislava, OK Servis BioPro, Praha a NOACK - SLOVAKIA, spol. s r.o. Bratislava.
V treťom bloku vedúca Národného referenčného laboratória pre materiály a predmety prichádzajúce do kontaktu s potravinami (FCM) v Poprade Ing. Milada Syčová informovala o požiadavkách na bezpečnosť materiálov prichádzajúcich do styku s potravinami, kde uviedla aj množstvo príkladov z praxe. Zaujímavou boli aj prednášky o baktériách rodu Leuconostoc v potravinárstve a prednáška Územne podmienené dodávky – prekážka jednotného trhu alebo nočná mora výrobcov, ktorú predniesol Mgr. Ľubomír Tuchschler zo združenia pre značkové výrobky.
Prezentácie zo seminára sú zverejnené na stránke www.potravinarstvo.sk