Seminár: HUBY - vieme, čo jeme?
06.06.2025
Dňa 5. júna 2025 sa na pôde Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre uskutočnil 2. ročník odborného seminára s názvom HUBY – vieme, čo jeme?.
Podujatie sa konalo pod vedeckou garanciou Ing. Júliusa Árvaya, PhD. a zorganizoval ho Ústav potravinárstva, Fakulty biotechnológie a potravinárstva, SPU v Nitre v rámci riešenia výskumných projektov Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky VEGA 1/0602/22, VEGA 1/0307/25 a APVV-22-0402.
Seminár bol zameraný na rôzne aspekty využitia húb – od nutričných benefitov a ich potenciálu v inovatívnych potravinách, cez riziká spojené s mykotoxínmi až po aktuálne trendy v zbere a identifikácii húb. V rámci programu odznelo 6 odborných prednášok, ktoré prezentovali odborníci z SPU v Nitre, Technickej univerzity vo Zvolene, ako aj zo Skríningového centra Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.
Seminár HUBY – vieme, čo jeme? bol zároveň výnimočný tým, že bol primárne určený na zdieľanie najnovších vedeckých poznatkov laickej verejnosti so záujmom o huby, výživu a zdravie. Ocenili ho nielen odborníci, ale aj nadšenci z radov hubárov, študentov či konzumentov, zaujímajúci sa o to, čo všetko nám huby ponúkajú.
Podujatie prepojilo vedecké poznatky s praktickými otázkami každodenného života – ako huby bezpečne zbierať, pripravovať či rozpoznať potenciálne rizikové druhy. V priateľskej a odbornej atmosfére sa vytvoril priestor na bohatú diskusiu, výmenu skúseností a budovanie povedomia o význame húb v modernej výžive.
Účasť a záujem verejnosti opätovne potvrdili, že ide o aktuálnu problematiku, ktorá sa teší veľkej spoločenskej pozornosti.