Skúška odbornej spôsobilosti vo výrobe mliečnych výrobkov: Spolupráca univerzity, ZCHOK a praxe
10.12.2025
Dňa 27. novembra 2025 sa v priestoroch Poľnohospodárskeho družstva Liptovské Revúce uskutočnila odborná skúška na overenie kvalifikácie Výrobca mliečnych výrobkov, ktorá zodpovedá úrovni 4 – maturitnej skúške.
Skúška sa skladala z teoretickej časti zameranej na zásady technológie výroby syrov a z praktickej časti, počas ktorej účastníci samostatne vyrobili ovčí hrudkový syr, oštiepky a ovčie korbáčiky. Úspešní absolventi tak preukázali svoju odbornosť a získali osvedčenie o úplnej kvalifikácii, na základe ktorého môžu požiadať o živnostenské oprávnenie.
Na skúške sa ako odborní hodnotitelia za Fakultu biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre, Ústav potravinárstva, zúčastnili: doc. Ing. Peter Zajác, PhD., doc. Ing. Jozef Čapla, PhD., Ing. Jana Tkáčová, PhD. Ich účasť bola Zväzom chovateľov oficiálne vyžiadaná na základe dlhodobej odbornej spolupráce.
Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku – družstvo (ZCHOK) vytvoril odborný a organizačný priestor pre realizáciu akreditovaného vzdelávania v oblasti „Výroba mliečnych výrobkov“ a zároveň zabezpečuje aj priebeh samotných skúšok odbornej spôsobilosti.
Na tejto akreditovanej odbornej aktivite sa pravidelne zúčastňujú experti Fakulty biotechnológie a potravinárstva a Ústavu potravinárstva, ktorí svojou odbornou garanciou a hodnotením prispievajú k vysokej kvalite celého procesu.
Takto nastavená spolupráca medzi ZCHOK, SPU a mliekarenskou praxou je kľúčová pre výchovu kvalifikovaných odborníkov, podporu tradičnej výroby ovčích a kozích mliečnych produktov a posilňovanie regionálnej ekonomiky aj kultúrneho dedičstva. Tieto spoločné aktivity významne prispievajú k dlhodobej udržateľnosti a rozvoju slovenského mliekarenského sektora.
V rámci ďalšej spolupráce realizujeme aj pravidelné webináre určené pre farmárov a mliekarov, na ktoré sa môžete prihlásiť.