Stretnutie prvých študentov Joint Master degree study Danube AgriFood Master a zástupcov CASEE konzorcia 7 univerzít na SPU v Nitre
14.03.2023V dňoch 9.-11. marca 2023 sa na SPU Nitre vo Výskumnom centre AgroBioTech uskutočnilo stretnutie študentov 1. ročníka Joint Master degree study Danube AgriFood Master a zástupcov konzorcia CASEE so zameraním na nový spoločný študijný program z názvom: Sustainability in Agriculture, Food production and Food technology in the Danube Region (Danube AgriFood Master – DAFM).
V dňoch 9.-11. marca 2023 sa na SPU Nitre vo Výskumnom centre AgroBioTech uskutočnilo stretnutie študentov 1. ročníka Joint Master degree study Danube AgriFood Master a zástupcov konzorcia CASEE so zameraním na nový spoločný študijný program z názvom: Sustainability in Agriculture, Food production and Food technology in the Danube Region (Danube AgriFood Master – DAFM). Danube AgriFood Master (DAFM) sa realizuje v rámci projektu Erasmus Mundus Joint Master. Ide o dvojročný spoločný magisterský študijný program vyučovaný výlučne v anglickom jazyku a na SPU v Nitre realizovaný na Fakulte biotechnológie a potravinárstva. Študent absolvuje prvý rok štúdia na CZU (Czech University of Life-Sciences, Prague, Česká republika) alebo MATE (Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Maďarsko), (univerzity prvého ročníka) a druhý ročník na jednej z piatich partnerských univerzít BOKU (University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna, Rakúsko), UNS (University of Novi Sad, Srbsko), UNIZG (University of Zagreb, Chorvátsko), SUA (Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovenská republika) a BUASVMT(Banat’s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine “King Michael I. of Romania”, Timisoara, Rumunsko), (univerzity druhého ročníka). SPU v Nitre sa podarilo vstúpiť do konzorcia ako plnohodnotný partner, čo je veľkým prínosom z pohľadu vzdelávania, výskumu a praxe.
Predkladaný študijný program je jedinečný svojím multidisciplinárnym zameraním umožňujúci pochopiť výzvy ďalšieho rozvoja poľnohospodárstva a potravinárstva. Okrem udržania dostatočných a kvalitných zdrojov na produkciu potravín a zvyšovania bezpečnosti a stability produkcie potravín je nevyhnutné prispôsobiť poľnohospodárstvo podmienkam klimatických zmien, neustáleho rastu populácie a postupného znižovania dostupnosti prírodných zdrojov. Program DAFM MSc. pokrýva celý potravinový reťazec, ako aj potravinovú bezpečnosť a udržateľnosť výroby, pričom zohľadňuje otázky úrodnosti pôdy, dostupnosti a kvality vody, ktoré sa celosvetovo stávajú horúcimi témami, najmä počas globálnych pandémií a napätých politických situácií. Program sa zameriava na študentov z celého sveta, ktorí sa zaujímajú o udržateľné poľnohospodárstvo a produkciu potravín, je dvojročný a absolventi po úspešnej obhajobe získajú titul MSc. „Udržateľné poľnohospodárstvo, výroba potravín a potravinárska technológia“. Podunajský región využíva ako modelový región pre ostatné pobrežné oblasti po celom svete. Spojená odbornosť konzorcia siedmich stredoeurópskych a juhoeurópskych univerzít poskytne kvalitné vzdelanie založené na pevnom základe vo všetkých relevantných disciplínach od prírodných vied, inžinierstva, ekonómie až po spoločenské vedy, ponúka široký interdisciplinárny prístup, medzikultúrnu komunikáciu a podporu myšlienok udržateľné biohospodárstvo. Vedomosti a skúsenosti univerzít spolupracujúcich v konzorciu sa skombinujú s poznatkami a skúsenosťami mimoeurópskych pridružených partnerov.
Stretnutia sa zúčastnilo 10 pedagógov zo zainteresovaných univerzít a 20 študentov z rôznych krajín (Sýria, Nepál, Srí Lanka, Ghana, Filipíny, Nigéria, Pakistan, Keňa, a iné), ktorí momentálne študujú v rámci prvého ročníka. Prvý deň stretnutia prebiehal vo výskumnom centre AgroBioTech, kde pedagógovia rokovali o výbere študentov na ďalší akademický rok štúdia, čo nebolo jednoduché, pretože z celkového množstva takmer 1300 uchádzačov bolo potrebné vybrať 12 najlepších. Po rokovaní prebiehalo privítanie študentov, vzájomné zoznamovanie; študenti ako aj pedagógovia mali možnosť zúčastniť sa prípravy podcastu v Podcastovom štúdiu, zameraného na propagáciu študijného programu. Zúčastnení mali tiež možnosť prehliadnuť si vybrané laboratória Výskumného centra AgroBioTech, zameraných predovšetkým na potravinárske technológie.
Druhý deň stretnutia absolvovali všetci zúčastnení exkurziu do potravinárskeho podniku Milsy a.s., Bánovce nad Bebravou, kde boli oboznámení s technológiu výroby syrov, jogurtov a mliečnych nátierok. V tento deň si pozreli aj Nitriansky hrad, ako dominantu mesta
a oboznámili sa s históriou mesta. Benefitom stretnutia bolo aj vzájomné spoznanie sa študentov medzi sebou, ako aj s pedagógmi.
Účastníci CASEE stretnutia vyjadrili mimoriadnu spokojnosť s celým priebehom a programom, čím sa SPU v Nitre veľmi dobre zapísala v rámci CASEE konzorcia.