Študenti FBP na exkurzii v spoločnosti ALS Slovensko
25.11.2025
Dňa 14.11.2025 sa študenti študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín, spolu so zahraničnými študentami medzinárodného študijného programu DAFM a programu Erasmus+, zúčastnili odbornej exkurzie v ALS Slovensko,
Rimavská Sobota a Bryndziareň a syráreň, Zvolenská Slatina, ktorú organizačne zabezpečoval Ústav potravinárstva FBP.
Cieľom tejto dvojjazyčnej exkurzie bolo rozšíriť teoretické vedomosti o praktické poznatky z oblasti fungovania akreditovaného laboratória od príjmu vzoriek, cez ich označenie a následné mikrobiologické, senzorické, chemické analýzy. V druhej časti exkurzie vidieť výrobu syrov a bryndze: od príjmu a kontroly mlieka až po distribúciu výrobkov na trh a priblížiť študentom moderné postupy, technológie a aktuálne trendy v praxi.
Počas exkurzie mali študenti možnosť oboznámiť sa s najmodernejšími prístrojmi určenými na analýzu potravín a environmentálnych vzoriek ale aj s tým ako akreditované laboratórium vzniklo a spolupracuje so všetkými svojimi pobočkami na celom svete.
V Zvolenskej Slatine boli študenti podrobne oboznámení s analýzami, ktoré sa uskutočňujú pri príjme mlieka, bolo vysvetlené ako sa odhaľuje jeho falšovanie a realizuje nakladanie so zdravotne škodlivým/falšovaným mliekom. Zúčastnení mali možnosť diskutovať so všetkými odborníkmi z prevádzky, od laboratória až po zabalenie a odoslanie finálnych výrobkov do obchodnej siete a v neposlednom rade ocenili aj pripravenú ochutnávku vyrobených mliečnych špecialít.
Ukážky technológií spolu s podrobným vysvetlením prispeli k lepšiemu pochopeniu súvislostí medzi teóriou a praxou. Exkurziu viedla doc. Ing. Martina Fikselová, PhD., akreditované laboratóriá ALS Slovensko predstavil najmä jej riaditeľ Ing. Ľuboš Fraňo a za Bryndziareň a syráreň sprevádzala prítomných čerstvá absolventka študijného programu a aktuálne manažérka výroby, Ing. Miroslava Hulinová.
Exkurzia priniesla slovenským i zahraničným študentom z celého sveta cenné skúsenosti, nové poznatky a možnosť lepšie spoznať uplatnenie svojich poznatkov v reálnom prostredí a zároveň ponuky na ich uplatnenie počas i po ukončení štúdia.