Študenti FBP navštívili spoločnosť Pierre Baguette, s.r.o. v Sládkovičove
04.12.2025Dňa 2. 12. 2025 sa študenti 5. ročníka študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín a 3. ročníka študijného programu Potraviny a technológie v gastronómii zúčastnili odbornej exkurzie vo firme Pierre Baguette, s.r.o. v Sládkovičove. Exkurziu organizačne zabezpečoval Ústav potravinárstva.
Spoločnosť Pierre Baguette je významným producentom bagiet, sendvičov, Active [&] Fit produktov, wrapov a panini, pričom kladie dôraz na prepojenie svetových kuchýň, originálne chuťové kombinácie a používanie vždy čerstvých a kvalitných surovín. Firma zároveň dynamicky expanduje výrobu a distribúciu svojich produktov do viacerých krajín Európskej únie, čím posilňuje svoje postavenie na medzinárodnom trhu.
Študentov privítal výrobný riaditeľ firmy, Ing. Milan Bartovič, úspešný absolvent študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín. V úvode im predstavil portfólio výrobkov, biznis model spoločnosti a jej vízie do budúcnosti.
Po úvodnej prezentácii si študenti v sprievode poverených pracovníkov prezreli výrobné priestory, vrátane vlastnej pekárne, teplej kuchyne a studenej kuchyne – gastro prevádzky. Oboznámili sa s jednotlivými technologickými postupmi a sledovali uplatňovanie hygienických zásad pri výrobe širokého spektra hotových produktov. Obohatením bola aj otvorená diskusia o možnostiach uplatnenia v oblasti kontroly kvality a pri vývoji nových produktov.
Exkurziu organizačne zabezpečili a študentov sprevádzali pedagógovia Ústavu potravinárstva: prof. Ing. Jozef Golian, Dr., doc. Ing. Lucia Zeleňáková, PhD., a doc. Ing. Jozef Čapla, PhD.
Veľké poďakovanie patrí nielen Ing. Bartovičovi, ale aj všetkým pracovníkom firmy, ktorí študentov ochotne sprevádzali po jednotlivých prevádzkach. Exkurzia priniesla študentom cenné skúsenosti, nové poznatky a možnosť vidieť reálne uplatnenie ich odboru v praxi. Úspešní absolventi sú zároveň najlepšou motiváciou a dôkazom, že práca v potravinárstve má svoj význam.