Študenti FBP navštívili spoločnosť Topoľčianske pekárne a cukrárne a. s. (Topec) v Topoľčanoch
25.11.2025
V rámci výučby predmetov Technológie spracovania cereálií a Technológie výroby pokrmov sa 21. novembra 2025 uskutočnila odborná exkurzia pre študentov študijných programov Technológia potravín, Potraviny a technológie v gastronómii a Danube AgriFood Master – DAFM.
Zúčastnilo sa jej 18 študentov dennej formy štúdia, ktorí si rozšírili teoretické vedomosti o praktické skúsenosti priamo v prostredí priemyselnej výroby. Exkurzia prebiehala v spoločnostiach Topoľčianske pekárne a cukrárne a. s. (Topec) v Topoľčanoch.
Podujatie sa uskutočnilo pod vedením doc. Ing. Evy Ivanišovej, PhD., Ing. Anny Kolesárovej, PhD. z Ústavu potravinárstva FBP SPU v Nitre.
Študenti sa počas odbornej exkurzie oboznámili s celým procesom priemyselnej pekárenskej a cestovinárskej výroby. Mali možnosť vidieť jednotlivé výrobné etapy pri príprave chleba, bežného pečiva, sladkého pečiva aj cestovín. Zoznámili sa s technológiou miesenia cesta, jeho delením, kysnutím, tvarovaním a pečením, ako aj s fungovaním moderných výrobných liniek a kontrolou kvality hotových výrobkov.
Význam exkurzie spočíval v tom, že študentom umožnila spojiť teoretické poznatky s reálnou praxou, vidieť profesionálne technologické zariadenia v prevádzke a lepšie pochopiť organizačné a technologické procesy pri výrobe pekárskych a cestovinárskych produktov. Takto získané skúsenosti podporujú rozvoj odborných zručností a pripravujú ich na pôsobenie v potravinárskom a gastronomickom sektore.