Úžitkový vzor doc. Zajaca z Ústavu potravinárstva
24.01.2024Pracovníci ústavu potravinárstva FBP SPU v Nitre dosiahli významný úspech v oblasti potravinárskeho výskumu.
Pracovníci ústavu potravinárstva FBP SPU v Nitre dosiahli významný úspech v oblasti potravinárskeho výskumu. Tím vedcov doc. Ing. Peter Zajác, PhD., Ing. Jozef Čapla, PhD., Ing. Jozef Čurlej, PhD., Ing. Lucia Benešová, PhD., PaedDr. Silvia Jakabová, PhD. a prof. Ing. Jozef Golian, Dr. vyvinul nový referenčný materiál, ktorý umožňuje určiť podiel ovčej a kravskej zložky v mliečnych výrobkoch, ako aj spôsob jeho výroby. Úžitkový vzor bol oficiálne schválený a zverejnený Úradom priemyselného vlastníctva Slovenskej republiky dňa 21.12.2023 pod číslom 9921.
Tento inovatívny referenčný materiál je založený na izolácii kazeínu z ovčieho a kravského hrudkového syra, ktorý je následne analyzovaný pomocou izoelektrickej fokusácie. Táto metóda umožňuje presne určiť pomer ovčích a kravských gama-2 a gama-3 kazeínov v mliečnych produktoch. Využitie tejto techniky je kľúčové pre detekciu falšovania mliečnych výrobkov, čo má veľký význam pre zachovanie autenticity a kvality tradičných slovenských mliečnych produktov, ako je napríklad Slovenská bryndza.
Tento úspech je dôkazom vedeckého potenciálu a inovačnej schopnosti FBP SPU v Nitre, ktorá prispieva k rozvoju potravinárskeho priemyslu nielen na Slovensku, ale aj v medzinárodnom meradle.
Vývoj referenčného materiálu bol podporený Agentúrou na podporu výskumu a vývoja, v rámci grantu č. APVV 19-0180.