Vedecká konferencia študentov FBP
24.04.2023Dňa 20. apríla 2023 sa na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre konala v poradí XXI. vedecká konferencia študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia s medzinárodnou účasťou.
Dňa 20. apríla 2023 sa na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre konala v poradí XXI. vedecká konferencia študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia s medzinárodnou účasťou.
Konferenciu otvoril a účastníkov konferencie privítal dekan FBP SPU v Nitre prof. Ing. Norbert Lukáč, PhD. a následne prodekanka FBP pre vzdelávanie doc. Ing. Alica Bobková, PhD. oboznámila všetkých zúčastnených o organizácii konferenčného dňa. V tomto ročníku sa konferencie zúčastnili aj študenti stredných škôl, ktorí prezentovali vedecké projekty v rámci pre nich vytvorenej sekcie alebo sa zúčastnili konferencie ako pasívni účastníci a sledovali prezentáciu prác ostatných študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia. Obidvaja predstavitelia vedenia fakulty ocenili odvahu študentov prezentovať výsledky svojej vedeckej práce. Zároveň zdôraznili, že napriek súťažnému charakteru konferencie, všetci sa môžu považovať v istom slova zmysle za víťazov, lebo urobili niečo pre rozvoj svojej osobnosti, investovali do svojho vzdelania a prispeli k zveľaďovaniu a rozširovaniu poznania v oblasti biologických, agrobiotechnologických a potravinárskych vied.
Na konferenciu sa prihlásili študenti s 30 prácami, pričom 7 prác bolo prezentovaných študentmi stredných škôl. Z Českej republiky sa konferencie zúčastnili 2 študenti z Vysokého učení technického v Brne.
Študenti prezentovali výsledky svojich prác v troch sekciách:
Kontrola a bezpečnosť potravového reťazca a Inovácie a trendy v technológii potravín
Aplikovaná biológia a Biotechnológie
Prezentácia prác študentov stredných škôl
Abstrakty príspevkov budú publikované v recenzovanom on-line Zborníku abstraktov.
Webová stránka konferencie s podrobnými informáciami je dostupná na adrese: https://svk.fbp.uniag.sk/
Zoznam ocenených prác podľa jednotlivých sekcií:
SEKCIA: Kontrola a bezpečnosť potravového reťazca a Inovácie a trendy v technológii potravín
1. miesto: Kristína SMEREKOVÁ
Riziko vstupu ťažkých kovov do záhradných plodín v oblastiach so starými environmentálnymi záťažami
2. miesto: Lucia MASLENOVÁ
Vplyv vybraných rastlinných silíc na kmene Penicillium olsonii spôsobujúce plesnivenie cherry rajčiakov
3. miesto: Lenka JÁNOŠÍKOVÁ
Producenti aflatoxínov a ochratoxínu A v zelenej káve
Vedecký prínos práce pre prax: Marek RAJNOHA
Využitie alternatívnych surovín pri výrobe trvanlivého pečiva
SEKCIA: Aplikovaná biológia a Biotechnológie
1. miesto: Kristína LAKOMČÍKOVÁ
Účinok pergy na mikroskopickú štruktúru pečene Zucker diabetických obéznych (ZDF) potkanov
2. miesto: Alexandra HLAVATÁ
Vplyv vybraných faktorov na aktivitu superoxiddismutázy v zelenom jačmeni
3. miesto: Kristína VANEKOVÁ
Mykocenóza obnôžkového peľu slovenského pôvod
Vedecký prínos práce pre prax:
Martin SÚKENÍK
Vývoj nové generace bioinokulantů a studium jejich biologické aktivity
SEKCIA: Prezentácia prác študentov stredných škôl
1. miesto: Natália BILKOVÁ, Nikola MACKOVÁ (Stredná priemyselná škola potravinárska, Nitra)
Cereálie na moderný spôsob
2. miesto: Alexandra AMBROŠOVÁ (Stredná priemyselná škola Samuela Mikovíniho, Banská Štiavnica)
Propolis a jeho biologické účinky
3. miesto: Marko HAVALDA (Stredná priemyselná škola potravinárska, Nitra)
Význam koreňovej zeleniny v stravovaní
doc. Ing. Jana Maková, PhD.
Ing. Zuzana Barboráková, PhD.
organizačný výbor konferencie