Vedecká konferencia študentov FBP
22.04.2024Dňa 18 apríla 2024 sa na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre konala v poradí XXII. vedecká konferencia študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia s medzinárodnou účasťou.
Dňa 18 apríla 2024 sa na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre konala v poradí XXII. vedecká konferencia študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia s medzinárodnou účasťou.
Konferenciu otvoril a účastníkov konferencie privítal dekan FBP SPU v Nitre prof. Ing. Norbert Lukáč, PhD. a následne prodekanka FBP pre vzdelávanie doc. Ing. Alica Bobková, PhD. oboznámila všetkých zúčastnených o organizácií konferenčného dňa. Obaja predstavitelia vedenia fakulty ocenili odvahu študentov prezentovať výsledky svojej vedeckej práce. Zároveň zdôraznili, že napriek súťažnému charakteru konferencie, všetci sa môžu považovať v istom zmysle slova za víťazov, lebo urobili niečo pre rozvoj svojej osobnosti, investovali do svojho vzdelania a prispeli k zveľaďovaniu a rozširovaniu poznania v oblasti biologických, biotechnologických a potravinárskych vied. Tohto roku sa konferencie, opäť ako vlani, zúčastnili aj študenti stredných škôl, ktorí prezentovali vedecké projekty v rámci pre nich vytvorenej sekcie.
Na konferenciu sa celkovo prihlásilo so svojimi prácami 36 študentov. Okrem študentov z FBP SPU v Nitre sa konferencie zúčastnili aj 4 študenti z Univerzity Komenského z Bratislavy, 5 zahraničných študentov z Pakistanu, Ghany a Sýrie študujúcich na FBP rámci Erasmus Mundus program Danube AgriFood Master a 5 študentov stredných škôl.
Študenti prezentovali výsledky svojich prác v štyroch sekciách:
Inovácie a trendy v technológií potravín
Kontrola a bezpečnosť potravového reťazca
Aplikovaná biológia a Biotechnológie
Prezentácia prác študentov stredných škôl
Abstrakty príspevkov budú publikované v recenzovanom on-line Zborníku abstraktov. Webová stránka konferencie s podrobnými informáciami je dostupná na adrese: https://svk.fbp.uniag.sk/
Zoznam ocenených prác podľa jednotlivých sekcií:
SEKCIA: Inovácie a trendy v technológií potravín
1. miesto: Bc. Daniela ČECHOVÁ
Vplyv prídavku rastlinného extraktu na kvalitu jogurtov
Školiteľ: doc. Ing. Miroslav Kročko PhD.
2. miesto: Anthony AMOTOE-BONDZIE
Characterization of soy curd residue and full-fat soy flour as protein-based food ingredients
Školiteľ: Ing. Eva Ivanišová, PhD.
3. miesto: Bc. Diana KUBOVOVÁ
Využitie jedlého hmyzu pri výrobe vareného mäsového výrobku
Školiteľ: Mgr. Ing. Adriana Pavelková, PhD.
Vedecký prínos práce pre prax: Bc. Tomáš BARÁNEK
Kvalita sušeného mäsa po prídavku vybraných bakteriálnych kultúr
Školiteľ: doc. Ing. Miroslav Kročko PhD.
SEKCIA: Kontrola a bezpečnosť potravového reťazca
1. miesto: Bc. Terézia ŠVECOVÁ
Analýza vzťahov medzi kvalitou a bezpečnosťou kávy a vedľajších produktov jej spracovania
Školiteľ: doc. Ing. Alica Bobková, PhD.
2. miesto: Bc. Laura MÁTYUSOVÁ
Vplyv prídavku stabilizačných činidiel na koloidnú stabilitu piva
Školiteľ: Ing. Miriam Solgajová, PhD.
3. miesto: Bc. Marta ĎURICOVÁ
Hodnotenie účinnosti sanitácie v podmienkach prvovýroby mlieka
Školiteľ: doc. Ing. Miroslav Kročko, PhD.
Vedecký prínos práce pre prax: Emmanuel Duah OSEI
Bio-chemical and organoleptic profile of roasted and unroasted Coffea canephora Pierre ex A. Froehner
Školiteľ: Ing. Eva Ivanišová, PhD.
SEKCIA: Aplikovaná biológia a Biotechnológie
1. miesto: Bc. Sabina HOUDEKOVÁ
Štúdium sekrécie vybraných génov v Candida utilis
Školiteľ: doc. RNDr. Ján Krahulec, PhD.
2. miesto: Bc. Kristína LAKOMČÍKOVÁ
Vplyv kadmia na mikroskopickú štruktúru obličiek potkanov
Školiteľ: prof. MVDr. Peter Massányi, DrSc.
3. miesto: Bc. Alexandra Trubanová
Antifibrotický účinok nanočastíc zlata konjugovaných so silibinínom v in vitro modeli myších hepatocytov
Školiteľ: Mgr. Michal Šelc, PhD.
Vedecký prínos práce pre prax: Bc. Mária Vikulova
Zmeny v koncentráciách glukózy v sladine s využitím rôznych druhov kvasiniek
Školiteľ: Ing. Blažena Drábová, PhD.
SEKCIA: Prezentácia prác študentov stredných škôl – ocenení boli všetci účastníci
Natália BILKOVÁ
Máčanie a klíčenie v jedlách našich predkov, výroba kalkýša
Stredná priemyselná škola potravinárska, Nitra
Školiteľ: Ing. Zdenka Hamadová,
Juliana BUCHOVÁ
Stravovanie pri Diabetes mellitus
Stredná priemyselná škola potravinárska, Nitra
Školiteľ: Ing. Zdenka Hamadová,
Maximilián HOMOLA
Determinácia antikarcinogénnych účinkov propolisu a jeho frakcií na bunkovú líniu MDA-MB-231 karcinómu prsníka
Spojená škola Samuela Mikovíniho, Banská Štiavnica
Školiteľ: Ing. Martin Melich, PhD.
Diana MAĎAROVÁ
Podmienky produkcie pullulánu kvasinkou Aureobasidium pullulans a povrchová úprava papiera pullulánom
Spojená škola Samuela Mikovíniho, Banská Štiavnica
Školiteľ: Ing. Elena Šlauková, PhD.
Adam ŽILKA
Karotenoidy produkované kvasinkou Rhodotorula glutinis
Spojená škola Samuela Mikovíniho, Banská Štiavnica
Školiteľ: Ing. Elena Šlauková, PhD.