Vedecká konferencia študentov FBP
27.04.2022Dňa 21. apríla 2022 sa na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre konala v poradí už XX. vedecká konferencia študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia s medzinárodnou účasťou.
Dňa 21. apríla 2022 sa na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre konala v poradí už XX. vedecká konferencia študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia s medzinárodnou účasťou. Vedecká konferencia sa uskutočnila v hybridnom formáte, s možnosťou osobnej prítomnosti študentov na konferencii a on-line prostredníctvom MS TEAMS. On-line formu využil len jeden zahraničný študent.
Konferenciu otvoril a účastníkov konferencie privítal dekan FBP SPU v Nitre prof. Ing. Norbert Lukáč, PhD., a následne prodekanka pre vzdelávanie doc. Ing. Alica Bobková, PhD., oboznámila všetkých zúčastnených s organizačným priebehom konferenčného dňa. Obaja predstavitelia vedenia fakulty ocenili odvahu študentov prezentovať výsledky svojej vedeckej práce. Zároveň zdôraznili, že napriek súťažnému charakteru konferencie, všetci sa môžu považovať v istom slova zmysle za víťazov, lebo urobili niečo pre rozvoj svojej osobnosti, investovali do svojho vzdelania a prispeli k zveľaďovaniu a rozširovaniu poznania v oblasti biologických, agrobiotechnologických a potravinárskych vied.
Konferencie sa zúčastnilo 37 študentov, z toho 3 zahraniční študenti z Poľska, konkrétne z Lodz University of Technology a Pedagogical University of Krakow.
Študenti prezentovali výsledky svojich prác v štyroch sekciách:
1. Kvalita a spracovanie surovín a potravín rastlinného pôvodu
2. Kvalita a spracovanie surovín a potravín živočíšneho pôvodu a Inovácie v potravinárstve
3. Kontrola a bezpečnosť potravového reťazca
4. Aplikovaná biológia a Biotechnológie
Abstrakty príspevkov budú publikované v recenzovanom on-line Zborníku abstraktov. Webová stránka konferencie s podrobnými informáciami je dostupná na adrese https://svk.fbp.uniag.sk/
Pre všetkých účastníkov konferencie po vyhlásení výsledkov zorganizoval Študentský spolok Pasteur v spolupráci s organizačným výborom konferencie krátke spoločenské popoludnie.
Zoznam ocenených prác podľa jednotlivých sekcií:
SEKCIA: Kvalita a spracovanie surovín a potravín rastlinného pôvodu
1. miesto: Michaela DIDOVÁ
Jedlé kvety ako funkčné zložky pre potravinársky priemysel
2. miesto: Vanesa ÁRVAYOVÁ
Mykocenóza hrozna dopestovaného v stredoslovenskej vinohradníckej oblasti
3. miesto: Renáta MIHALOVIČOVÁ
Netradičné ovocie a jeho vplyv na technologickú kvalitu pšeničného cesta
Vedecký prínos práce pre prax:
Miriama MIKOVÁ
Hodnotenie kvality cestovín s prídavkom jedlých a liečivých húb
SEKCIA: Kvalita a spracovanie surovín a potravín živočíšneho pôvodu a Inovácie v potravinárstve
1. miesto: Andrea MESÁROŠOVÁ
Tvorba malondialdehydu (MDA) a celkového prchavého zásaditého dusíka (TVB-N) v mäse rýb počas skladovania
2. miesto: Zuzana BRIENIKOVÁ
Mikrobiologická kontrola kvality syrov produkovaných na farmách
3. miesto: Matúš ŠTEFAŇÁK
Ukazovatele kvality mäkkého mäsového výrobku po aplikácii šťavy z granátového jablka
Vedecký prínos práce pre prax:
Lila SZVORÁK
Vplyv prídavku extraktu zemolezu kamčatského (Lonicera caerulea var. kamtschatica) na kvalitu trvanlivého mäsového výrobku
SEKCIA: Kontrola a bezpečnosť potravového reťazca
1. miesto: Jana ČUBIRKOVÁ
Vplyv vybraných rastlinných silíc na kmene Penicillium commune a senzorický profil syra
2. miesto: Aneta SVATÍKOVÁ
Strukovinové nátierky – sledovanie vybraných ukazovateľov hygienickej kvality
3. miesto: Pavlína MILOTOVÁ
Výskyt potenciálnych producentov trichotecénov na obilninách slovenského pôvodu
Vedecký prínos práce pre prax:
Laura GRANÁTOVÁ
Zhodnotenie nutričnej a hygienickej kvality čokolády s prídavkom červenej repy
SEKCIA: Aplikovaná biológia a Biotechnológie
1. miesto: Dušan STRAKA
MALDI-TOF diskriminácia odrôd sladovníckeho jačmeňa pomocou beta-hordeínov v procese sladovania
2. miesto: Natália ČMIKOVÁ
Antibakteriálna aktivita rias
3. miesto: Dávid MASÁR
Modulačné účinky glykozidov na bunkové línie vaječníkov in vitro
Vedecký prínos práce pre prax:
Patrícia ŠIMKOVÁ
Význam pergy v terapii a liečbe diabetes mellitus