Zážitková exkurzia študentov zo Strednej športovej školy v Poprade na SPU v Nitre
30.06.2023O tom, že Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre je otvorená širokej verejnosti a aktívne spolupracuje so stredoškolským prostredím, sa mohlo presvedčiť 40 študentov 1. – 3. ročníka zo Strednej športovej školy v Poprade.
O tom, že Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre je otvorená širokej verejnosti a aktívne spolupracuje so stredoškolským prostredím, sa mohlo presvedčiť 40 študentov 1. – 3. ročníka zo Strednej športovej školy v Poprade, študijného odboru Športové gymnázium a Športový manažment, ktorí 27. júna 2023 navštívili viaceré pracoviská našej univerzity a zážitkovou formou sa dozvedeli o ich vedecko-výskumných a pedagogických aktivitách.
Exkurziu organizačne zabezpečila a študentov sprevádzala doc. Ing. Lucia Zeleňáková, PhD. z Ústavu potravinárstva FBP. Po krátkej prehliadke centrálnych priestorov SPU spojenej s informovaním o možnostiach štúdia na FBP a FAPZ, sa študentov ujali pracovníci Ústavu biotechnológie FBP, Ústavu výživy a genomiky FAPZ, ako aj vedecko-výskumní pracovníci Výskumného centra AgroBioTech.
Na Ústave biotechnológie sa gymnazistom venovali Ing. Milan Chňapek, PhD. a Ing. Blažena Drábová, PhD., ktorí študentom predstavili vyučované predmety, ale aj výskumné činnosti realizované v jednotlivých laboratóriách. Študentov zaujali laboratóriá Centra excelentnosti pre bielo-zelené biotechnológie, v ktorých sa oboznámili so špičkovou prístrojovou technikou. Prehliadku začali v laboratóriu genetiky, nasledovalo biotechnologické laboratórium, kde im bola predstavená práca s mikro- a makrofermentormi a exkurziu zakončili v laboratóriu analytiky s praktickou ukážkou chromatografických analýz. V rámci voľnej diskusie bola študentom vysvetlená dynamika biochemických procesov, ktoré prebiehajú v tele pri športovom výkone a zdôraznený bol význam následnej regenerácie.
V priestoroch Ústavu výživy a genomiky študentov privítala prof. Ing. Marta Habánová, PhD., ktorá im predstavila študijný program Výživa ľudí, jeho zameranie a obsahovú náplň. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o aktívnych športovcov, viacerí využili možnosť merania telesného zloženia v antropometrickom laboratóriu pod odborným dohľadom Ing. Jany Kopčekovej, PhD. a Ing. Kataríny Fatrcovej Šramkovej, PhD. s následnou interpretáciou získaných výsledkov. Zaujala ich aj počítačová cvičebňa, ktorá disponuje viacerými nutričnými softvérmi potrebnými pre zostavenie jedálničkov. Súčasne sa študentom naskytla príležitosť vidieť prácu doktoranda v laboratóriu, ktorý analyzoval lipidové parametre krvného séra na prístroji Biolis.
Obohacujúcim zážitkom bola tiež návšteva Výskumného centra AgroBioTech, kde bola študentom prezentovaná laboratórna práca a jednotlivé priestory. V laboratóriu potravín živočíšneho pôvodu a v laboratóriu cereálnych technológií im Ing. Lucia Benešová, PhD. a Mgr. Eva Kováčiková, PhD. opísali zameranie a aktivity laboratórií. Študenti diskutovali o možnostiach vývoja inovatívnych produktov, zaujali ich najmä výrobky určené pre športovcov. V experimentálnom pivovare im sládek Ing. Dušan Straka vysvetlil technológiu výroby sladu a piva. V závere študenti navštívili senzorické laboratórium, kde pod gesciou Ing. Patrície Joanidis, PhD. vykonali senzorickú analýzu šiestich vzoriek ochutených medov obohatených o zdraviu prospešné látky.
Všetci zúčastnení sa zhodli, že takéto typy podujatí s charakterom zážitkovej exkurzie, majú obojstranný prínos. Prispievajú k pozitívnej propagácii fakúlt a vedecko-výskumných pracovísk a umožňujú reálne prepojenie teórie a praxe. Zároveň motivujú stredoškolských študentov pokračovať v štúdiu na vysokej škole vo vybranom odbore.
Ďakujeme všetkým kolegom, ktorí sa podieľali na tejto popularizačnej aktivite SPU v Nitre.