Technológia potravín
Študijný odbor: Potravinárstvo
Forma štúdia:
- denná so štandardnou dĺžkou štúdia 4 roky
- externá so štandardnou dĺžkou štúdia 5 rokov
Jazyk: slovenský
Absolvent tretieho stupňa vysokoškolského štúdia je pripravený na samostatnú tvorivú vedeckú činnosť a súvisiace aktivity v oblasti agropotravinárskeho výskumu, vývoja a vzdelávania. Ovláda vedecké metódy výskumu, vývoja, technologických postupov výroby zdravotne neškodných potravín a možnosti širšieho (aj nepotravinárskeho) využitia (zhodnocovania) poľnohospodárskych produktov a materiálov. V rámci doktorandského štúdia sú vytvorené podmienky pre zvládnutie odbornej terminológie aj vo svetovom jazyku s možnosťou študijných pobytov na zahraničných univerzitách a výskumných pracoviskách. Absolvent bude mať preto primerané dispozície uplatniť sa na trhu práce aj v európskom a svetovom priestore.
V Národnej sústave povolaní je uvedená pracovná pozícia pre absolventa III. stupňa vysokoškolského vzdelávania v odbore Potravinárstvo:
- · 2141001 Špecialista výskumu a vývoja v potravinárskej výrobe
V Štatistickej klasifikácii zamestnaní možno vybrať niekoľko pozícií vhodných pre absolventov III. stupňa vysokoškolského vzdelávania:
- · 1112009 Riadiaci pracovník orgánu štátnej správy (úroveň sekcie)
- · 1112010 Poradca prezidenta, predsedu vlády, ministra, najvyššieho predstaviteľa ústredného štátneho orgánu
- · 1112012 Vedúci kancelárie, sekretariátu ústredného štátneho orgánu
- · 1114005 Vedúci predstaviteľ zamestnávateľskej asociácie a zväzu
- · 1114006 Vedúci predstaviteľ profesijnej komory
- · 1120005 Predseda družstva
- · 1219010 Technický riaditeľ
- · 1219011 Riadiaci pracovník (manažér) kvality
- · 1223 Riadiaci pracovníci (manažéri) v oblasti výskumu a vývoja
- · 2141001 Špecialista výskumu a vývoja v potravinárskej výrobe
- · 2310003 Odborný asistent vysokej školy