BAKALÁRSKE ŠTUDIJNÉ PROGRAMY:
1. Agropotravinárstvo (APb)
-
- Garant: doc. Ing. Tatiana Bojňanská, CSc.
- Štúdium sa uskutočňuje v dennej forme.
- Študijný poradca: doc. Ing. Andrea Mendelová, PhD.
- mail: andrea.mendelova@uniag.sk
- tel. č.: 037/641 4777
- konzultačné hodiny: pondelok 9:00 - 11:00
2. Aplikovaná biológia (ABb)
-
- Garant: prof. Ing. Soňa Javoreková, PhD.
- Štúdium sa uskutočňuje v dennej aj externej forme.
- Študijný poradca: Ing. Tomáš Slanina, PhD.
- mail: tomas.slanina@uniag.sk
- tel. č.: 037/641 4582
- konzultačné hodiny: pondelok 10:00 - 11:00
3. Agrobiotechnológie (ABTb)
-
- Garant: doc. Mgr. Želmíra Balážová, PhD.
- Štúdium sa uskutočňuje v dennej forme.
- Študijný poradca: Ing. Blažena Drábová, PhD.
- mail: blazena.drabova@uniag.sk
- tel. č.: 037/641 4697
- konzultačné hodiny: štvrtok 13:30 - 14:30
4. Bezpečnosť a kontrola potravín (BKb)
-
- Garant: doc. Ing. Alica Bobková, PhD.
- Štúdium sa uskutočňuje v dennej aj externej forme.
- Študijný poradca: doc. Ing. Simona Kunová, PhD.
- mail: simona.kunova@uniag.sk
- tel. č.: 037/641 5807
- konzultačné hodiny: streda 9:00 - 11:00, štvrtok 10:00 - 11:00
5. Potraviny a technológie v gastronómii (PTGb)
-
- Garant: doc. Ing. Lucia Zeleňáková, PhD.
- Štúdium sa uskutočňuje v dennej forme.
- Študijný poradca: Ing. Anna Kolesárová, PhD.
- mail: anna.kolesarova@uniag.sk
- tel. č.: 037/ 641 5808
- konzultačné hodiny: streda 10:00 - 11:30
__________________________________
Študijné plány
__________________________________
Profil a uplatnenie absolventa
Študijný program: AGROPOTRAVINÁRSTVO (APb)
Garant študijného programu: doc. Ing. Tatiana Bojňanská, PhD.
Absolvent bude poznať faktory ovplyvňujúce formovanie kvality produkcie vrátane genotypu, pestovateľského prostredia, technológie pestovania a chovu hospodárskych zvierat. Získa znalosti o biochemických, chemických a fyzikálnych zmenách, procesoch prebiehajúcich v poľnohospodárskych produktoch ako počas ich tvorby, tak aj pri pozberovom ošetrovaní a skladovaní. Zvládne moderné spôsoby uskladnenia (úschovy) poľnohospodárskych produktov a potravín z hľadiska kvality a ekonomiky. Dokáže hodnotiť a analyzovať suroviny a potraviny z rôznych aspektov kvality v zmysle Zákona o potravinách SR a medzinárodných štandardov. Oboznámi sa s možnosťami spracovania a finalizácie poľnohospodárskej produkcie a jej výhodnejšieho speňažovania. Môže pokračovať v štúdiu inžinierskeho programu „Technológia potravín”, alebo v inom príbuznom študijnom programe.
- potravinárske podniky a akciové spoločnosti – hlavne na úseku nákupu, skladovania
- hodnotenia kvality surovín a výrobkov
- poľnohospodárske podniky rôznych foriem, najmä s realizáciou spracovania produkcie
- podniky služieb, kontrolné inštitúcie, poisťovníctvo a organizácie pre vnútorný
- medzinárodný obchod s poľnohospodárskymi produktmi a potravinami
Študijný program: APLIKOVANÁ BIOLÓGIA (ABb)
Garant študijného programu: prof. Ing. Soňa Javoreková,CSc.
Absolvent študijného programu Aplikovaná biológia ovláda zákonitosti podstaty biologických procesov živých organizmov na bunkovej a molekulovej úrovni, na úrovni organizmov, populácií a ekosystémov využiteľných v technologických procesoch výroby a hodnotenia poľnohospodárskych produktov, potravinárskych výrobkov, príbuzných biologických a environmentálnych odboroch.
Na základe absolvovania povinných a povinne voliteľných predmetov študijného plánu absolvent:
- disponuje vedomosťami o mechanizmoch regulácie životných pochodov, metabolických a fyziologických procesov v mikrobiálnej, rastlinnej a živočíšnej bunke, vrátane biosyntézy metabolitov, regulačných, zásobných a konštitučných látok,
- získa základné poznatky z ekológie a genetiky organizmov, toxikológie a právnych noriem,
- dokáže využiť získané poznatky pri riešení problematiky v oblasti základného a aplikovaného biologického výskumu s rešpektom na ochranu a tvorbu životného prostredia, biodiverzitu, hygienu a humanizáciu v zmysle moderných trendov výskumu a platnej legislatívy EÚ a SR,
- jeho odbornosť dotvárajú vedomosti z oblasti výpočtovej techniky a znalosti cudzích jazykov.
- absolvovaním praktických cvičení z príslušných predmetov a odbornej praxe získa schopnosť a zručnosť:
- používať metodologické postupy v oblasti biologických a chemických vedných disciplín aplikovateľných v rôznych oblastiach výroby a hodnotenia kvality produktov,
- pracovať s prístrojmi používanými v základnom a aplikovanom biologickom výskume, s dôrazom na zručnosti v oblasti chemických, biochemických a mikrobiologických laboratórnych techník,
- syntetizovať údaje v experimentálnom výskume a ich štatisticky vyhodnocovať,
- na základe získaných výsledkov hľadať a navrhovať možné riešenia zadaných úloh a problémov.
Absolvent odboru má možnosť uplatnenia sa v kontrolných biologických a biochemických laboratóriách, vo výskumných a šľachtiteľských pracoviskách, semenárskych podnikoch, vo výrobných technologických prevádzkach v rezorte poľnohospodárstva, agropotravinárstva, pracoviskách štátnej správy zameraných na oblasť životného prostredia, v školstve, pracoviskách zameraných na využitie poznatkov z molekulárnej biológie, v organizáciách biologických služieb, v súkromnom sektore pri výrobe, distribúcii a predaji biologického materiálu a v plemenárskej práci pri usmerňovaní reprodukcie zvierat.
Študijný program: AGROBIOTECHNOLÓGIE (ABTb)
Garant študijného programu: doc. Mgr. Želmíra Balážová, PhD.
Absolvent získa vedomosti o podstate biologických procesov živých organizmov a mechanizmu ich regulácie. Oboznámi sa s ich praktickou aplikáciou v technologických procesoch. Je schopný samostatne riadiť niektoré technologické operácie a procesy, vykonávať priebežné laboratórne kontroly, vyhodnocovať získané analytické dáta a vyvodiť z nich príslušné uzávery.
Na základe absolvovania povinných a povinne voliteľných predmetov študijného plánu absolvent:
- získa vedomosti o fyzikálno – chemických a biologických zákonitostiach biochemických procesov živých organizmov, vrátane ich regulácie.
- ovláda moderné biotechnologické metódy a postupy výroby biologicky a nutrične významných látok a produktov
- má vedomosti o ekonomických a právnych aspektoch biotechnológií.
- absolvovaním praktických cvičení z príslušných predmetov a odbornej praxe získa schopnosti a zručnosti:
- používať metódy, techniky a technológie kultivácie mikroorganizmov, somatických, reprodukčných buniek, pletív a orgánov, pre účely prípravy ekonomicky významných bioproduktov s vyššími úžitkovými parametrami pre ich špeciálne aplikácie
- používať bioanalytické metódy a techniky izolácie, separácie a purifikácie biologicky aktívnych látok. Poznatky základných vedných disciplín vie tvorivo uplatniť v praxi
Absolventi majú dostatok teoretických vedomostí a praktických zručností, čo im umožňuje riadiť čiastkové technologické procesy a operácie. Sú schopní vykonávať kontroly v laboratóriách, podieľať sa na výskumnej činnosti a riadení výrobných biotechnologických procesov. Absolventi sú odborne spôsobilí vykonávať práce spojené s produkciou, izoláciou, separáciou a purifikáciou produktov, hodnotením ich kvality s použitím moderných fyzikálno – chemických analytických metód. Dokážu spolupracovať s manažérmi výrobných organizácií a so špecialistami iných profesií v oblasti inovácie technologických liniek a výrobkov, ako aj v oblasti hodnotenia akostných parametrov kvality a marketingu.
Študijný program: BEZPEČNOSŤ A KONTROLA POTRAVÍN (BKb)
Garant študijného programu: doc. Ing. Alica Bobková, PhD.
Absolvent ovláda problematiku všeobecných hygienických požiadaviek na podmienky, ktoré musia potravinárske podniky, sklady a predajne splniť, špeciálne hygienické požiadavky na hygienu výroby jednotlivých potravín, hygienu skladovania, prepravy a predaja potravín. Ovláda tiež základné legislatívne požiadavky v zmysle potravinárskej legislatívy SR a EÚ, systém HACCP, sanitačný program, metrologický program, ISO normy, štandardy kvality a bezpečnosti potravín, epidemiológiu a prevenciu alimentárnych ochorení a alergií z potravín a zásady správnej hygienickej praxe.
Na základe absolvovania povinných a povinne voliteľných predmetov študijného plánu absolvent:
- získa a pochopí zásady vnútorného (podnikového) systému hygieny, kontroly a bezpečnosti potravín
- získa poznatky o zásadách vypracovania systému HACCP, vedenia dokumentácie, overovania a navrhovania nápravných opatrení a verifikácie v systéme HACCP,
- dôkladne sa oboznámi so zásadami sanitácie, zostavovania sanitačného programu, výberu sanitačných prostriedkov a metód hodnotenia účinnosti sanitácie,
- je schopný zabezpečovať školenia hygienického minima pracovníkov, kontrolu dodržiavania hygienického stavu prevádzok, dopravných prostriedkov a dodržiavanie hygienických zásad pracovníkmi,
- vypracúva a zodpovedá za metrologický program, aplikáciu ISO noriem a štandardov kvality a bezpečnosti potravín (ISO 22 000),
- aktualizuje posudky a špecifikácie k používaným pomocným surovinám, obalom a čistiacim a dezinfekčným prostriedkom,
- používa moderné laboratórne metódy a prístroje na kontrolu potravín, kontrolu hygieny a sanitácie, na kontrolu prítomnosti alergénov v potravinách,
- analyzuje príčiny nevyhovujúcich hygienických podmienok, mikrobiálnej kontaminácie , šírenia alimentárnych nákaz, nedržiavania kontroly na kritických bodoch vo výrobe,
- organizuje pracovné operácie v oblasti zabezpečovania sanitácie a hygieny, metrológie, analýzy rizík, navrhovania nápravných opatrení, overovania systému HACCP, validácie a verifikácie procesov, vedenia dokumentácie
Absolventi sa uplatnia v potravinárskych podnikoch, pri predaji a distribúcii potravín ako manažéri pre hygienu a sanitáciu, manažéri pre riadenie rizika resp. manažéri pre kontrolu potravín. Uplatnenie nájdu aj v podnikoch zaoberajúcich sa sanitáciou a deratizáciou v potravinárstve, v poradenských a konzultačných firmách zaoberajúcich sa systémom HACCP, zavádzaním ISO noriem, aplikáciou legislatívy a štandardov kvality a bezpečnosti potravín a systémov manažmentu bezpečnosti potravín. Ďalšie uplatnenie nájdu v potravinárskom školstve, potravinárskom výskume, súkromných vzdelávacích zariadeniach a konzultačných a poradenských strediskách, akreditovaných laboratóriách, podnikových laboratóriách a podnikovej kontrole.
Študijný program: POTRAVINY A TECHNOLÓGIE V GASTRONÓMII (PTGb)
Garant študijného programu: doc. Ing. Lucia Zeleňáková, PhD.
Profil absolventa:
Absolvent profesijného študijného programu Potraviny a technológie v gastronómii ovláda problematiku zásad správnej výrobnej praxe a správnej hygienickej praxe na všetkých stupňoch výroby, stravovania a predaja pokrmov a nápojov vrátane teplých a studených pokrmov, hotových jedál, termosterilizovaných polotovarov a pokrmov, šokovo chladených a mrazených pokrmov, lahôdkarských a cukrárskych výrobkov, zmrzliny, nápojov, pokrmov rýchleho občerstvenia, či tradičných pokrmov a jedál rešpektujúc najnovšie trendy. Dokáže aplikovať nové technológie a šetrné postupy úpravy potravín, pokrmov a hotových jedál. Vypracováva kritériá a postupy pre vstupnú, medzioperačnú a výstupnú kontrolu potravín, pokrmov a hotových jedál, zodpovedá za kontrolu kvality vstupných surovín a hotových pokrmov, polotovarov a jedál. Je samostatný v riadiacich, rozhodovacích a kontrolných procesoch, zostavuje kalkulácie výrobkov a služieb, uzatvára kontrakty na dodávky domácich surovín, produktov a tovarov s garanciou kvality, čerstvosti a bezpečnosti.
Absolventi profesijného študijného programu Potraviny a technológie v gastronómii získajú vedomosti o nových technológiách umožňujúcich zachovanie nutričnej hodnoty potravín, nadobudnú informácie o hygienických zásadách pri výrobe a preprave pokrmov, získajú základy ekonomického a podnikateľského myslenia. Absolventi budú schopní vykonávať vysoko odborné činnosti pre gastronomické služby: nutrično-technologické, hygienické, prevádzkové (marketingové, obchodné, podnikateľské, riadiace) a kontrolné v rôznych pracovných pozíciách a právne organizačných formách ako zamestnanec, zamestnávateľ alebo podnikateľ. Výsledkom štúdia bude nadobudnutá kvalifikácia „Špecialista“ – manažér cateringovej spoločnosti; manažér stravovacieho zariadenia; manažér výroby a predaja lahôdkarských a cukrárskych výrobkov vrátane zmrzliny; technológ výroby pokrmov a nápojov.